E-ticaret'e Girmeden Önce Yapılması Gerekenler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

E-ticaret'e Girmeden Önce Yapılması Gerekenler


Elektronik bir mağaza açmak ve Dijital Dünya'da satış yapmak şimdilerde oldukça kolay ve bu sayede birçok kişi veya kurum hayalindeki işe adım atabiliyor. Ancak bir çevrimiçi mağazayı tek başına açmak yeterli olmayacaktır. 

E-ticaret'e Girmeden Önce Yapılması Gerekenler


Her hangi bir web sitesini açmak kadar basit olsa da internet sitesini sevk ve idare, satış yapabilmek ve ürünlere talep yaratabilme süreçleri sanıldığı kolay değildir. E-ticaret mağazası açma ve yönetmek konusunda bilmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor.

E- ticaret mağazası açmadan önce yapmanız gerekenler!


Taze, bakir ve karlı bir alan bulmalısınız. Buna NİŞ deniyor malumunuz. Belli bir niş üzerinde ilk adımı atabilir ve daha sonrasında adım adım e-ticaret planınızı genişletebilirsiniz. Küçük bir alanda iş yapma pratiği, hem büyük firmalarla rekabet edebilmeniz kolaylaştıracak hem de reklam ve pazarlama bütçenizi daha etkin kullanmanıza imkan tanıyacaktır.

Belli bir nişe konsantre olup ilerlediğinizde, ürünlerini sayılı olacağı için sevk ve idaresini daha etkin yapabilir ve marka değerinizi kolayca oluşturabilirsiniz. Birçok farklı kategoride çok fazla ürün satmaya çalışırsanız pazarlama çalışmalarınız karmaşıklaşabilir ve markalaşma da haliyle daha uzun sürecektir.

Tedarikçinizi Bulun!


Kendi ürünlerinizi üretiyorsanız tebrikler! Kendi ürünlerinizi üretmiyorsanız, kurumsal tedarikçilerle çalışmanız şarttır. E-ticaret mağazası açmadan önce ürünlerinizi tedarik edeceğiniz firmalarla iletişime geçmeniz gerekecektir. Tedarikçileriniz olmazsa ürün satışınız sekteye uğrar. 

Stoklarınızı yenilemek için birden çok tedarikçiyle çalışmanız gerekir. Tek bir tedarikçiye bağımlı olduğunuzda ve söz konusu tedarikçi ile sorunlar yaşandığın stoklarınızı yenilemede sorunlar yaşarsınız.

E-ticaret altyapı çözümünüzü seçin!


E- ticaret mağazası kurmak için farklı e-mağaza altyapı çözümlerinden yararlanabilirsiniz. En bilinenleri ve güvenilirleri Ticimax ve Ideasoft'tur. WordPress'in ücretsiz entegrasyonları başlangıç için iş görse de tasarım ve kodlama bilginizin olması şarttır ve başlangıçta ücretsiz de olsa işinizi büyütmek istediğinizde sorunlar yaşanması olasıdır. 

Sıfırdan kodlama ile bir e-ticaret sitesi yaptırabilirsiniz. Bu durumda isteklerinize özel bir tasarım ve kodlama yapıldığı için işin tamamlanma süreci ve maliyetleri yükselebilir. Bu noktada kodlama ve tasarım bilginiz olmasa dahi sitenizin altyapı yönetimi için sürekli olarak destek almanız gerekir ki bu da ek bir maliyettir.

Sektöre ilk kez girecekseniz ve kodlama ya da tasarımsal konularda bilginiz yoksa hazır e-ticaret paketleriyle ilerleyebilirsiniz. Bu arayüzler ihtiyacınıza uygun çözümleri makul fiyatlarla sunar ve siz teknik işlerler ilgilenmeden doğrudan e-ticaret mağazanızı açarak işinize odaklanabilirsiniz. 

İş planınızı hazırladınız mı?


Yazının başında da vurguladığımız gibi bir e-ticaret mağazası açmak bir iki saatinizi bile almaz. Ancak dijital Dünya'da kalıcı olabilmek için fazlasını yapmanız gerekir. Doğru bir iş planı hazırlamanız önemlidir. 

Neleri yapmanız ve yapmamanız gerektiğini, kısa-orta ve uzun vadeli hedeflerinizi, finansal adımlarınızı, güçlü ve zayıf olduğunuz yanlarınızı maddemelisiniz. Böylelikle doğru stratejiyi oluşturarak, planlı bir şekilde mağazanızı yönetebilirsiniz. Bu sayede karlılığınızı ve marka bilinirliğinizi de artıracaksınız.


Vergilendirmeleri ve yasal süreçleri öğrenin!


Elektronik mağaza açıp, çevrimiçi satışlar yapmaya başladığınızda vergi mükellefi olacağınız muhakkak. Sanal POS kurulumları için en azından bir şahıs şirketi kurmanız gerekir. Bu durumda da öncelikle bir şirket kurmalısınız. Aylık ve yıllık olarak ödemekle yükümlü olduğunuz vergiler bulunacağı için yasal sorumluluklarınızı da atlamadan takip etmeniz sorunsuz bir süreçte hayli önemli. 

Vergiler haricinde sattığınız ürünlerle ilgili yasal düzenlenlemelerin de olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi taktirde cezalarla karışılabilirsiniz yahut şirketiniz kapatılabilir. Replika ürünler satmamanız gerektiğini söylememize gerek yok sanırım.

Hedeflediğiniz kitleyi belirleyin!


Bakir bir sektör bulup ürünlerimizi de belirlediysek hangi kitleye hitap edeceğimizi de düşünmeye başlayabiliriz. E-ticaret sitesinde ürünleri listelemek tek başına yeterli olmaz. Hedef kitlenizin beklenti ve taleplerine göre pazarlama ve reklam stratejileri oluşturmanız gerekecektir. 

Bunun için de hedef kitlenizi derinlemesine tanımalısınız. Kitlenizin beklentilerine hakim olup, sonrasında da pazarlama, reklam ve satış stratejilerinizi oluşturmalısınız.

Pazarlama ve reklam stratejileri olmazsa olmaz!


E-ticaret satışları yapabilmek ve marka bilinirliğinizi güçlendirmek için pazarlama ve reklam stratejileri oluşturmanız gerekecektir. Hangi sosyal mecralarda yer alacağınıza, içerik ve e-mail tanıtım stratejilerine karar vermeli, dijital çalışmalarınız dışarıdan hizmet alıp almayacağınızı planlamalısınız.

Kritik nokta fiyatlandırma!


1 TL'nin bile hesabını yapıldığı günümüzde fiyatlandırma stratejileri dikkatle oluşturulmalı. Hedef kitlenize ve ürünlerinize göre belirlenecek bu fiyatlandırmalar ilk aylarda düşük tutulmalıdır. Bununla beraber sektördeki rekabet de konumunuzu belirleyecektir. 

Bunun için stratejik adımlar atarak belli bir plan dahilinde ürünleri fiyatlandırmak bu kritik süreçte dikkat etmeniz gereken en mühim konulardan biri.
Yorumlarınız Değerlidir