Blog Yazarak Ayda Ne Kadar Para Kazanabiliriz? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Blog Yazarak Ayda Ne Kadar Para Kazanabiliriz?


Yıllardır sevdiğim işi yapıyorum. Bin şükür. Bu işe başlarken; "şu yığınların arasına karışıp ben de para kazanayım" diye düşünmedim. Sevdiğim işi yaptığım için ödeme yaptılar; proje bazlı, aylık veya dönemsel.

Farklı web sitelerim olsa da Blogger'ın samimi ve kullanıcı odaklı yapısını seviyorum. Üstelik ücretsiz, stabil ve saldırılara karşı da son derece güvenli. Medya Budur'un ilk tasarım sürecinde, bu işlere ilk adım attığımda duyduğum heyecanın kaybolmadığını gördüm. İnanılmaz mutlu oldum. 

Tanımak isteyenler için; bir cumartesi gecesi saatler 00:32'yi gösterirken çata çuta yazan bir faniyim diyebilirim. Yaşım 41. Çökerim soğurum diye düşünürken fikri ve zihni yoğunluğu koruyabilmek güzel. Umarım kör topal bu yazımızla vesile olabilir; maddi manevi kazanmanıza öne ayak olabilirim.

Blog pazarak para kazanmak, hangi blog para kazandırır, blog yazarak para kazanmak eksi, internette para kazanma, ücretsiz blogran para kazanılır mu, blog açmak ve Google Adsense nedir gibi arama sorgularının; evden para kazanmak isteyen kişilerce sık aratıldığını görüyoruz.

Hadsiz bir dille ilerlemeden ve küçüğüyle büyüğüyle kimseyi küçümsemeden "blog yazarak para kazanabilir miyiz" sorusuna cevaplar hazırlayacağım.

blog yazarlığı ile para kazanmak


Hiçbir Şey için Geç Değil

Sanal Dünyada severek takip ettiğiniz blog siteleri yüzlerce kaliteli içeriği ile öne çıkıp yayılsa da dediğim gibi hiç bir şey için geç değil. Burada önemli olan; web sitenize bir anlamda manevi bir şahsiyet kazandırabilmek. Herkesle aynı, dilleri ve ifadeleriyle diğerlerine tıpatıp benzer kopya blogların kısa ve orta vadede başarı elde edebilmesi çok zordur.

Rakip Analizi Yapmak Önemlidir

Esasen "rakip" değerlendirmesi şık olmasa da olayın özünü ifade edebilecek en nokta atışı ifade. Madem yazıp üreteceksiniz ve bu yolda bizimle ilerleyeceksiniz "tebrikler" ancak öncesinde uzun uzun notlar alıp dostlarınızla senkronize ilerlemeniz, istişare etmeniz gerekebilir. Hangi içeriklere talep var, yazıların uzunluğu ne kadar, sitenin mizanpajı kuvvetli mi, kullandığı iletişim & etkileşim eklentileri neler, sosyal medya ağları yeterli mi sorgular size ve ekip arkadaşlarınıza "atılacak ilk adımınız" öncesinde yardımcı olacaktır.

adsense

 
Herkes Blog Yazabilir mi?

Yine daha önce ifade ettiğim gibi; Facebook'ta ve benzeri sosyal mecralarda kısa paylaşımlar yaparak durum güncelleyebiliyorsanız bir blog sitesini kimseye bağımlı olmadan sevk ve idare etmeniz hiç de zor değildir. Hangi yaş ve tecrübeye sahip olursanız olun; ortalama bir bilgisayar ve vasat dahi olsa bir internet bağlantısı ile Dünyanın neresinden olursanız olun, dakikalar içinde bir blog oluşturabilir sıfır maliyetle marşa basabilirsiniz. Ekstra hiç bir bedel ödemeyeceksiniz.

para kazanmak


Nasıl ve Nereden Para Kazanmaya Başlarım?

Google Adsense; ziyaretçilere reklamlar gösteren, tıklama ve yine gösterim başına ödeme yapan güvenilir bir Google hizmetidir. 2020 itibariyle 200 TL'ye ulaşan bakiyeler kullanıcının talebine göre ilgili kişilerin hesabına aktarılır. Yıllardır ödeme aldığım sistemin sorunsuz ve tatmin edici olduğunu söyleyebilirim.

Yine atlamadan belirtelim; bir sağlık veya İngilizce teknoloji sitesinin tıklama başına alacağı kazanç 1 TL ve civarından olabilirken, genel içerikli hedefsiz (!) bir blog sitesinin kazanç oranı 20 kuruş civarında hatta altında olabilir. Dediğim gibi hedeflerinizi belirlerken bu tip kayıp kazanç verilerini de incelemelisiniz.

Trafikli daha doğrusu sık ziyaret edilen web sitelerinin Adsense'e ek olarak zamanla kendi reklam alanlarını pazarladığına da şahit oluyoruz. Blogger altyapısı ile ilerleyecekseniz 6 aylık düzenli çalışmalarınızın ardından Adsense hesabınızın aktifleştirilmesi için başvurabilirsiniz. Adsense'den gelir edebilmek için bol ve benzersiz içerikler üretmeli, özgün olmalı, yazmaktan keyif almalı ve etkileşime önem vermelisiniz.

internetten para kazanmak


Ne kadar fiyat isteyebilirim bilmiyorum ki diyenlerdenseniz yine kısa bir rakip analizi ile farklı sayfalardaki birim ücretleri inceleyebilirsiniz. 1.000 ve üzeri günlük ziyaretçiye sahip bir blog sitesinin aylık 200 küsur TL'lik Adsense gelirine ek olarak yine tanıtım yazıları ile bir 200 daha kazanması olasıdır. 

Evet 400 TL zorlu koşullarda hayat kurtaracak bir meblağ değil ancak henüz bebek adımlarıyla yürüyen bir web sitesi için motive edici iyi bir paradır. Harcamamanızı; tanıtım ve yayılım için reklam bütçeniz olarak değerlendirmenizi öneririm.

Tanıtım yazıları kavramına da değinmiştik ancak yine izah edeyim. Tanıtım yazıları; farklı kişi veya kurumların kendi web sitelerini link anlamında besleyemebilmesi amacıyla elbette "para karşılığı" sizden yayınlamanızı talep ve rica ettiği yazılardır. 

Keza footer alanları, yani web sitenizin en alt kısmında bulunan "bağlantılar alanı" üzerinde de konumlanmak isteyebilirler. Aylık ve yıllık bedeller belirleyebilir bunu "reklam ve tanıtım" sabit sayfanız üzerinde detaylandırabilirsiniz.

Her şey iyi gitti ve ilk yılın sonunda ziyaretçi sayınız 2K yani 2.000 kişinin üzerine çıktı diyelim ve hemen çıkma oranlarınız da tatmin edici özetle gelenler sitenizde uzun süre kalıyor. Tebrikler! Artık bizi de unutmazsınız. 

Şaka bir yana, bu noktadan sonra "içerik yazarı" olarak ajans ve kurumlara hizmet verebilir, ürün ve hizmetleri kendi web sitenizde tanıtabilir, birim fiyatlarınızda artışa gidebilirsiniz. Bu nokta asgari ücret seviyesini yakalayabileceğiniz bir noktadır. 



Tam Zamanlı Bir İşiniz Varsa Asla Bırakmayın!

Heyecanlı ve hevesli genç arkadaşlarımın "bir sayfiye kasabasına yerleşip şezlong blogger'ı olma talebini sempatiyle karşılasak da deneyimlerim, bunu yapmanız için bir süre daha beklemeniz gerektiğini gösteriyor. 

Medya Budur'un yazarı, çizeri ve idarecisi olarak aylık bin doların altına düşmediğim halde bunu hiç düşünmedim. An itibariyle iki çocuğum, 3 sene daha devam edecek bir kredim ve farklı masraflarım mevcut. Hayat pahalılığı da malumunuz. 

Bekar ve tutumlu değilseniz en azından şu kriz arefesinde kopup gitmenizi önermem. Tam zamanlı çalıştığınız işiniz sigortanızı ödeyip masraflarınızı karşılıyor ve gün içinde sosyalleşme imkanı sunup yaratıcılığınızı tetikliyorsa en azından bir süre daha erteleyin. Mesai sonralarında ve haftasonları kaliteli içerikler üretmek için gerekli zamanı size sağlayacaktır emin olun. 

Dediğim gibi her şart ve koşulda maddi manevi menfaatinizi düşünüyor, hayır duanızdan başka bir şey de talep etmiyorum. Tamamen Google Adsense ile ilerlediğinizi ve iyi kazandığınızı düşünelim; gün geldi "Türkiye'yi reklam ağımızdan çıkarıyoruz" dediler veya mevzuatta değişiklikler oldu, tanıtım yazıları da bıçak gibi kesildi ne yapacaksınız? Aileniz var, ödemeleriniz faturalarınız var.

Toparlayalım; blog yazarlığı ile geçinmek istiyorum, farklı bir iş bana göre değil diyen genç kardeşlerimin - eğer yabancı dilde yabancı bir ülkede ilerlemiyorsa - bunu 5K ve üzeri "kaliteli" ziyaretçi bareminde değerlendirmesini öneririm.



Para Kazanmak Kadar Dost Kazanmak da Önemlidir

Networking denen hadiseyi de kapatırken izah edelim. İnsanlarla mana aleminde sohbet etmiyorsanız, hayatın sırrını dahi verseniz farklı mecralarda etkileşime girmeniz yayılabilme adına önemlidir. Sizi tanımanız adına onlara şans vermelisiniz. Yorumlar yazmak, yorumlara cevaplar vermek; yarışmalara katılmak yeni arkadaşlıklar kurmak adına önemlidir. R10 ve benzeri forumlar üzerinden ilerlemek, Linkedin'i es geçmemek, sosyal medya'ya önem vermek müşteriler, kanallar ve yeni dostluklar bulabilme adına yine önemli adımlardır.
Son olarak ne kadar güçlü bir web sitesine sahip olursanız olun, bu işi para için yaptığınızı takipçilerinize hissettirmeyin. Pop-up reklam & tanıtım pencereleri; kullanıcıları ve arama motorlarını bunaltacaktır.
Yorumlarınız Değerlidir