Hidrojen Kombi Nedir? Hidrojen Kombi Ne Kadar Yakar? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Hidrojen Kombi Nedir? Hidrojen Kombi Ne Kadar Yakar?


Hidrojen kombi nedir sorusuna cevap verelim. Hidrojenli kombi, doğalgaza ihtiyaç duyulmadan elektrik üzerinden ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan yeni nesil kombilere verilen isimdir.


Bu yazımızda; Hidrojenli kombi nedir? Hidrojenli kombi nasıl çalışır? Hidrojenli kombi fiyatları ne kadar? gibi sorulara yanıtlar veremeye çalışacağız.


Fosil yakıtlardan güç alan pahalı ısınma sistemlerinde alternatif olarak kullanılacak sistemlerden bir tanesi de Hidrojenli Kombi denen yeni sistem.


Hidrojenli kombilerde, evlerimizdeki kombilerde kullandığımız doğalgaza gerek yoktur. Onun yerine elektrikten faydalanılır. Su ile çalışan kombiler olarak da bilinirler. Hidrojenli kombiler su içerisinde yer alan hidrojeni ayrıştırır ve enerji kaynağı olarak kullanırlar. Bu şekilde son derece verimli bir şekilde sıcak su ve ısınma ihtiyacı karşılanabilir.





Hidrojenli Kombilerin Avantajları Nelerdir?


Çevre kirliliğini önleyen ve sağlığımızı koruyan hidrojenli kombi avantajları şu şekilde maddelenebilir.

  • Hidrojenli kombilerin kurumunda projelendirme masrafı yoktur.
  • Baca sistemine gerek yoktur, çevrecidir ve sağlığa hiçbir şekilde zararı yoktur.
  • Kömür ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler yaratmaz.
  • Banyo hariç evin herhangi bir odasına yerleştirebilirsiniz.
  • Yanan hidrojen, nitrojen oksit üretebileceğinden tam olarak temiz olmayabilir.

İlk yatırım maliyetleri yüksek gelse de gözünüzü korkutmasın zira irkaç ay sonra güneş enerjisi ile entegre ettiğinizde bedava enerji üretebileceksiniz. Bu şekilde tüm ihtiyaçlarınızı ücretsiz şekilde karşılayabilirsiniz.

Hidrojen gazdan daha verimli bir yakıttır – 1 kg hidrojenin 2,8 kg gazla aynı miktarda enerjiye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu, hidrojen kullanarak daha az enerji ile ısınabileceğiniz anlamına gelir. Bu, kullanıcıların karbon ayak izlerini düşürmelerine ve enerji faturalarını düşürmelerine yardımcı olabilir.

Hidrojenli Kombi Nasıl Çalışır? 


Sudaki hidrojeni ayrıştırarak enerji elde eden Hidrojenli kombi, süresiz depolanıp sürekli kullanım sunabilen hidrojen enerjisi ile ısınma ve sıcak su ihtiyacını yüksek faturalar yaratmadan karşılar. Çalışma prensibi yoğuşmalı kombilerle aynı şekilde gerçekleşmektedir. 

Dezavantajları Nelerdir?


Hidrojen oldukça yanıcı bir gaz türüdür. Bunun yanı sıra kokusu da yoktur. Bu faktörler önemli bir sağlık ve güvenlik riski oluşturmaktadır. Bu nedenle, hidrojene hazır kazan sistemlerinin risk değerlendirmeleri ve güvenlik önlemleri ile incelenmesi gerekecek.

Hidrojenin ağırlığı gazdan daha hafif olduğu için depolanması ve taşınması daha zor olabilir. Bunun için en etkili çözüm, gazın sıvı hale dönüştürülmesi ve düşük sıcaklıkta depolanmasıdır.

Ne Zaman Hayatımıza Girecek?


Avrupa'da incelediğim farklı ve güncel kaynaklar; 2040'lardan itibaren tam ve sorunsuz olarak geçebileceğimizi öngörüyor. Elbette doğalgaz lobisinin de etkisini (!) göz artı etmemek lazım.

Hidrojenli Kombi Fiyatları?


Hidrojenli kombi fiyatları, doğalgaz ile çalışan pahalı kombilere göre daha pahalı olabilir ancak bu bir eksi olarak görülmemelidir zira doğalgazlı kombilerin getirdiği maliyetlere göre daha az bir maliyet getirecektir. Özellikle soğuk iklimli bölgelerde yaşayanlar için son derece avantajlıdır.

Hatta tam ve sağlam bir güneş enerjisi entegre edildiğinde hidrojenli kombi fiyatları daha uygun hale gelecektir.

Bu arada Baymak’ın da bünyesinde yer aldığı dünyanın lider markalarına ev sahipliği yapan BDR Thermea Group, dünyanın ilk hidrojenle çalışan kombisini tanıtsa da sayfalarında fiyatla alakalı detaylar yer almıyor ve "bilgin alın" diyerek iletişime geçilmesi tavsiye ediliyor.

Son bir detay ddaha paylaşalım. Hidrojen kombi ve hidrojenli kombi aramalarında karşımıza çıkan yerli bir firma (ismini vermek istemiyoruz) Şikayetvar'da da karşımıza çıkınca yazımıza alma gereği duymadık.

Henüz Türk markası olarak bu tip ürünü son kullanıcıya sunan bir şirket piyasada yok. Alarko'nun ise 2024 itibariyle çalışmalarda sona geleceği resmi kaynaklarca açıklandı. Avrupa'da ise ilk örneklerin fiyatları sıkı durun 3.500 dolar civarı. Bakalım ülkemizde ne kadar olacak...

Yorumlarınız Değerlidir