Evde Ucuza Isınma Yöntemleri - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Evde Ucuza Isınma Yöntemleri


Isınmayan ev nasıl ısıtılır?, Kışın ev nasıl ısıtılır?, Doğalgazsız ev nasıl ısınır?, Evde ısınmak için neler yapılabilir? ve En ucuz ısıtma sistemleri hangisi? sorularına cevaplar arayacağız arkadaşlar.


Öncelikle soba kurmak; ilk bir iki ay romantik gelse de isi pası, her yıl boya gerekliliği ve neredeyse aynı paraları bulan yakıt giderleriyle mantıklı değil. Yeni binalarda oturduğumuz düşünüldüğünde altyapının da uygun olması gerekir ki pratikte pek mümkün değil. 





Kombi temizliği yaptırmadıysanız yaptırın derim. 


2017'de taşındığım yeni evime neredeyse 6 yıldır bakım yaptırmamıştım. 5 yılda bir tavsiye edilen bu temizlik peteklerin performansında epey etkili. Kir pas çıkıyor, bir de cepten 2022 itibariyle 500-600 gidiveriyor ancak kesinlikle yaptırmalısınız. Para ödeyip bir de üzerine ısınmamayı kim ister.


Yeni bir ev alıyorsanız alttan ısıtma tavsiye ediliyor. Bu biraz maliyetli olsa da bunu sorun etmeyecek arkadaşlar için ilk önerim bu olacaktır. Devam edelim.


Gün ışığı hem doğal ve sağlıklı hem de ücretsiz! Dolayısıyla evinizin güneş alan kısımlarını değerlendirerek evinizdeki sıcaklığı birkaç derece daha artırabilirsiniz. Gündüz kullandığınız tül perdelerin uygun konumlandırılması olması her zaman işe yarar. 


  • Kullanılmayan odaları kapalı tutun.
  • Pencere ve kapılardaki hava alabilecek boşlukları kapatın.
  • Halısız zeminler yüzde 10’a varan ısı kaybına neden olabiliyor.
  • Kanepeleri ıvır zırıvları kalorifer peteklerinin önüne yerleştirmeyin.
  • Çatı odanız varsa doğru izole edildiğinden emin olun.
  • Radyatör arkalığı kullanarak ısının içeride kalmasını sağlayın.


Kalorifer peteklerinin arkasına, duvara yapıştırılmış şekilde folyo yerleştirdiğini bir vakitler çokça görmüşsünüzdür. Bu sayede radyatörlerden dış duvarlara giden gereksiz ısı kaybının da önüne geçilebilir. Folyo ısıyı içeri doğru yansıttığından hissedilir bir fark yaratır.


Radyatörlerin üzerine bir raf koymak da, özellikle de yüksek tavanlı evleriniz varsa sıcaklığı yönlendirmede yardımcı. Bilindiği üzere hava her daim yükseliyor, özellikle pencere altında yer alan peteklerde yükselen ısı pencere ile perde arasında sıkışabiliyor. Önüne geçebilmek adına radyatörün üstüne yerleştirilecek bir raf havayı yatay yönde yönlendirebilir.


Bu arada kalın ve ağır perdeler geceleri pencerelerden gelebilecek soğuk havayı engeller. Yani gündüz en ince tül perdeleri, gece ise en kalın perdeleri kullanmak kış aylarında faturalarınızı düşürecektir.


Dünya Sağlık Örgütü iç mekanlar için ideal hava sıcaklığını 18°C derece olarak veriyor. Çocuklu bebekli evlerde ya da yaşlıların hastaların bulunduğu mekanlarda ise bu sıcaklığın 20°C olması yeterliymiş. Bunun için termostatınız varsa her zaman 18 ila 20 derece arasında olmasına dikkat edin.


Eskiden insanlar nasıl ısınırdı?


Daha önce evlerde odalar ya kömür mangallarıyla ya da duvarlara gömülü köy tipi ocaklarla ısıtılırdı. Osmanlı Dönemi'nde büyük ocaklardan yararlanılmaya başlandı. Bu ocaklardaki közler, küçük mangallara alınır ve ısıtılması istenen odanın uygun bir yerine konurdu. Zehirlenmeye karşı da bir çözümleri olduğunu düşünüyorum zira sönen kömürlere karşı da bir defans gerekecektir.


Yatakta ısınmak için ne yapmalı?


Elektrikli battaniye bir seçenek ancak konumuz tasarruf olduğu için ikinci planda bırakıyorum. Sıcak bir şeyler için akıllıca giyinmek taramalarımda en sık karşıma çıkan başlıklar olduğu için madde yığınlarının arasında sıyrılıp öne geçiyor. Ben de en azından böyle yapıyorum.


Isınmak için ne içilir?


Hepsini aynı anda içmememiz gereken listemiz şu şekilde: salep, sıcak çikolata, çay ve ıhlamur, sıcak şarap, bitki çayı ve garip gelebilir ancak boza.


Soba yokken insanlar nasıl ısınırdı?


Daha önceleri yani bugünkü anlamda sobaların olmadığı yıllarda odalar ya üstte belirttiğim kömür mangallarıyla ya da duvarlara gömülü ve odun yakılan köy evi tipi ocaklarla ısıtılıyordu. Şimdilerin şömineleri olarak düşünebiliriz.


Yatarken soba nasıl bırakılmalı?


Aman dikkat! Yatarken; ister odunlu ister kömürlü olsun, soba kesinlikle söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalı. Uzmanlar, karbonmonoksit kaynaklı zehirlenmelerinin genellikle lodos ya da kıble yönünden esen rüzgârların yoğun olduğu vakitlerde ortaya çıktığını belirtmekte.


Çok üşüyen insanlar ne yemeli?


Soğuktan korunabilme adına kuru fasulye, peynir ve nohut gibi etkili protein kaynaklarını menünüze dahil etmelisiniz. Demir, vücudun çalışmasını hızlandırma adına tesirli olduğundan ısı dengesinde önemli bir mineraldir. Demir açısından zengin kırmızı et ve ciğer soğuk dönemlerde üşümeleri azaltır.


Yazımızda; bedava ısınmanın yolu bulundu, elektriksiz ısınma araçları, alternatif ev ısıtma yöntemleri, ucuz ısınma icatları, doğalgazdan daha ucuz ısınma ve elektrikli soba ile ısınmak konularına değindik. Umarım değerli yorumlarınızı paylaşırsınız.

Yorumlarınız Değerlidir