2023'te Instagram Algoritması ve Bilmeniz Gerekenler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

2023'te Instagram Algoritması ve Bilmeniz Gerekenler


Platformda ne kadar deneyimli olursanız olun, yabancısı olabileceğiniz Instagram algoritması hakkında konuşulduğunu duymuşsunuzdur. 

Çoğumuzun Instagram pazarlama stratejisi oluştururken tartışmaya meyilli olduğu instagram algoritması; viral hale gelmemize yardımcı olduğu için övdüğümüz, zaman zaman suçlasak da nasıl çalıştığını merak ettiğimiz bir alan.

Birçok pazarlamacı, işletme veya Instagram kullanıcısın prensiplerini anlamakta zorlanabileceği Instagram algoritması; gönderilerinize katılımı ve erişiminizi artırmanıza hatta daha fazla Instagram takipçisi edinmenize yardımcı olabilir. 

Bugün algoritmanın neyi neden yaptığını anlayabilmek anlayabilme adına zaman harcayacağız. Bu, yalnızca Instagram pazarlama stratejinize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni bilgilerinizle arkadaşlarınızı da etkileyebilirsiniz.




İnstagram Algoritması Nedir?


Instagram algoritması esasen tek bir algoritma değildir. Doğru içeriği doğru zamanda doğru kişilerin önüne koymak için çalışan çeşitli algoritmalar, sınıflandırıcılar ve süreçlerdir.

Gün sonunda algoritmanın yaptığı budur. Art niyetleri yoktur ve işinize, gönderilerinize ve erişiminize yardım veya zarar vermek istemez. Instagram'ın (ve dolayısıyla algoritmanın) amacı, kullanıcılarının uygulamada daha fazla zaman geçirmelerini sağlamaktır. 

Ne de olsa daha fazla zaman harcıyor ve daha fazla reklam görüyoruz ve bu da Instagram için daha fazla gelir anlamına geliyor. Bu nedenle Instagram algoritması, bizleri platformda tutmak ve görmek istediğimiz içeriği sunabilmek için çalışır. Böylece mümkün olduğu kadar uygulamada kalmamız isterler. Instagram'ın gözünde en kötü şey, gördüğümüz içerikten sıkılmamızdır.

Algoritmanın devreye girdiği nokta burasıdır; kullanıcıların görmek istediklerini bulabilmesini sağlar. Bazı durumlarda yakın arkadaşlarını, bağlantılarını ve düzenli olarak etkileşimde bulundukları kullanıcılar tarafından yapılan gönderileri gösterir. 

Instagram Algoritması 2022'de Nasıl Çalışacak?


Algoritma; farklı kategorilere farklı yoğunlaşır. Genel olarak insanlar Instagram'ın farklı bölümlerine değişken tepkiler verdiğinden farklı algoritma süreçleri görülebilir. Feed ve hikayeler için, keşfet sayfası için ve reels için olmak üzere bir algoritma süreçleri vardır. 

Instagram, insanların akış ve hikayelerinde öncelikle arkadaşlarının gönderilerini görmek istediğini belirledi. Algoritmanın amaçları için bu, tanıdığınız ve takip ettiğiniz kişilerin gönderilerini, en son gönderilerinden başlayarak size gösterecekleri anlamına gelir. Algoritma birkaç bilgi kümesine dayanır:

  • Gönderiyle ilgili veriler (ne kadar beğeni aldığı, ne zaman yayınlandığı, konum vb.)
  • Kişilerin son zamanlarda ilgili kimselerle ne sıklıkla etkileşime girdiği,
  • Etkinliğiniz (kaç gönderi beğendiğiniz vb.)
  • Belirli bir kişiyle geçmişiniz (birbirinizin gönderilerine yorum yapıp yapmadığı)

Keşfet için Algoritma


İnsanların tanıdığı kişilerin gönderilerini görmek istedikleri akış ve hikayelerin aksine, keşfet sayfası genellikle görmek isteyebileceğimiz gönderi ve hesaplarla doludur ve "belli kişilerle ilişkimize dayanmayan" farklı bir algoritma kümesi gerektirir. 

Başlangıç ​​olarak algoritma; beğendiğiniz, baktığınız ve genel olarak ilgilendiğiniz gönderileri analiz eder ve görmek isteyebileceğiniz şeyleri yakalamaya çalışır. Sürekli etkileşimde bulunup görüntülediğiniz hesaplar, hashtag'lere, konumlara ve anahtar kelimelere bakar.

Reels için Algoritma


Son olarak eğlence için tasarlanan Reels algoritmasından bahsedelim. Algoritma; ciddi manada "keşfet" sekmesine benzer çalışır. Sonuçta, önerilen reels içeriklerinin çoğu muhtemelen takip etmediğiniz hesaplardan geliyor. 

Instagram, insanlara reels'i ne kadar beğendiğini ve içerikleri eğlenceli bulup bulmadığını soruyor. Bu sorularda üst sıralarda yer alan reels içeriklerinin başkalarına gösterilme olasılığı elbette daha yüksektir. 

Baştan sona izlenen bir içeriğin çok beğenildiği düşüncesinden hareketle Reels'i inceleyen bir çok analiz mekanizması mevcuttur. 
Yorumlarınız Değerlidir