Offshore Hesabın Faydaları ve Açılma Süreci - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Offshore Hesabın Faydaları ve Açılma Süreci


Offshore bankacılık yani açık deniz bankacılığı, genellikle yüksek düzeyde finansal bilgi ve çoğu zaman da hile hurda ile ilişkilendirilir. Ancak gerçek şu ki, ortalama bir insan bile sadece birkaç saatlik bir mesai ile bir denizaşırı banka hesabını kolayca açabilir. 


Her denizaşırı bankanın ve bağlı olduğu ülke yasalarının kendine özgü gereksinimleri vardır, bu nedenle durumunuzla ilgili ayrıntıları kavramak için biraz araştırma yapmanız ve gerekirse destek almanız gerekecektir.


Offshore bankacılığın genel olarak talep görmesinin sebebi mevduat ve kredi bilgilerinin oldukça gizli korunması ve bunları açıklamanın son derece zor olmasıdır. Altında yatan sebep alınmak istenen vergilerin kaçırılması ve gelir ve serveti gizleme ihtiyacıdır. 





Tabi beyaz nedenler de sıralamak mümkün; offshore hesaplara talebin nedeni özellikle mevduata yüksek faiz geliri sunulması, düşük faizli kredi çekilebilmesi ve yine çok düşük vergi oranları şeklinde sıralanabilir.


Açık deniz bankacılığı, kendi ülkeniz dışındaki bir finans kurumuyla ilerleyeceğiniz anlamına gelir. Bir offshore bankada hesap açmak için, her bankada olduğu gibi kimliğinizi kanıtlayacak belgeleri sağlamanız gerekecektir. Bankalar ayrıca mevduatınızın kaynağı hakkında da bilgi isteyebilir ki böyle bir hesap açacaksanız bu tip sorulara da hazırlıklı olmanız gerektiğini bilirsiniz.


Bir banka kartı kullanarak veya banka havalesi yaparak hesabınıza dünyanın her yerinden kolayca erişebilirsiniz.


Offshore Bankacılık Nedir?


Offshore bankacılığı yapan insanlar, bir anlamda yatırımlarını ülkelerinin dışına dünyanın herhangi bir yerine yığarlar. Bu nedenle, denizaşırı bankacılık terimi genellikle uluslararası bankaları, şirketleri ve yatırımları tanımlamak için kullanılır. 


Bazı ülkeler, Man Adaları, Jersey ve Panama, İsviçre, Bermuda veya Cayman Adaları da dahil olmak üzere, denizaşırı bankacılığın iyi bilinen çekim noktaları haline geldi. Bu arada Mauritius, Dublin ve Belize gibi denizaşırı bankacılığın gerçekleştiği diğer ülkeleri de atlamamak gerek.





Çoğu insan açık deniz bankacılığını zengin olmakla veya yalnızca seçkinlerin yapabileceği şeylerle ilişkilendirir. Birçok varlıklı insan bu kurumları kullanıyor gibi gözükürken sıradan insanlar da bunu kolayca yapabilir. Esasen, Kanada'da banka hesabı olan bir Amerikalıysanız, denizaşırı bankacılık yaptığınızı bilirsiniz.


Açık deniz bankacılığı genellikle negatif yorumlarla birlikte anılır. Bunun nedeni, kişi veya kurumların bu yolu paralarını saklamanın ve vergi ödemekten kaçınmanın bir yönteni olarak kullanmasıdır. Atlamadan belirtelim; agresif bankacılığın olduğu diğer yurtdışı yerlerdeki gibi bir tasarruf mevduatı koruma sigortanız bulunmadığından çalıştığınız bankanın batması halinde tüm varlığınızı kaybedebilirsiniz.


Ek olarak paranızın olduğu offshore hesaptan ülkenize transfer yaptığınızda o ülke bir varlık barışı yapmıyor ise inceleme geçirmeniz neredeyse kesin gibidir. Devam edelim:


İllegal dünya bunu kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi yasa dışı amaçlar için kullanır. Bu faaliyetler suç teşkil ediyor ve kovuşturma, hapis cezası ve/veya ağır para cezalarıyla sonuçlanabiliyor olsa da, denizaşırı bankacılığın yasa dışı olması gerekmez. Aşağıdaki durumlarda bir denizaşırı hesaba sahip olmayı tamamen meşru kılabilir:


  • Yabancı bir ülkede bir iş yürütüyorsun,
  • Yatırımların var,
  • Yaşayabileceğin bir ülkede hesabın olsun istiyorsun,
  • Bazı mali konuları yakınlarının bilmesini istemiyorsun,
  • Ve tamamen özel legal nedenlerin var,


Ayrıca unutmadan şunu da belirteyim uygun vergi uygulamalarına sahip farklı bir ülkede denizaşırı bankacılığı kullanmayı da tercih edebilirsiniz.





Temel Gereksinimler


Bir denizaşırı banka hesabı yani offshore banka hesabı açmanın ilk adımları, kendi ülkenizde bir banka hesabı açmayı andırır. Offshore bankaları ilk adımda; adınız, doğum tarihiniz, adresiniz, vatandaşlığınız ve mesleğiniz gibi kişisel bilgilerinizi ister.


Offshore Hesabın Faydaları ve Açılma Süreci


Kişisel bilgilerinizi doğrulamak için pasaportunuzun, sürücü belgenizin veya bir devlet kurumu tarafından size verilen diğer tanımlayıcı belgelerin bir kopyasını göndermeniz gerekecektir. Bankalar ayrıca, vergi sorunlarını minimize etmek istediğinden ikametgahınızı veya fiziksel adresinizi doğrulamakla da ilgilenir.


Sağladığınız belgenin türü ne olursa olsun, bankaların bunların gerçek olduğundan emin olması gerekir. Bazı durumlarda, bazı belgelerin noter tasdikli bir kopyası yeterli olabilir. Ancak diğer açık deniz merkezleri, uluslararası olarak kullanılan özel bir sertifika işareti türü olan apostil damgasını tercih eder. Bu durumda, eyaletiniz veya milletiniz için bu damgayı basmaya yetkili devlet dairesini ziyaret etmeniz gerekecektir.


Bir denizaşırı bankada hesap açmak için genellikle önemli ek gereksinimlere ihtiyaç duyulur. Bu gereklilikler; kara para aklama, vergi dolandırıcılığı veya denizaşırı bankacılıkla ilişkilendirilen diğer yasa dışı faaliyetlerden caydırmak için uygulanmaktadır.


İlk olarak, offshore bankalar mevcut bankanızdan ortalama bakiyenizi ve tatmin edici bir ilişkiyi gösteren finansal referans belgeleri isteyebilir. Bu, genellikle son altı ila 12 ay arasındaki banka hesap özetleriyle karşılanır. 





İkincisi, birçok offshore banka, hesap aracılığıyla gerçekleşmesi beklenen işlemlerin niteliğini sorgular. Bu aşırı müdahaleci görünebilir ancak açık deniz bankacılık merkezleri, yasadışı faaliyetleri durdurmak için günden güne artan bir baskı altındadır. Bu amaçla, birçok denizaşırı banka, yatırdığınız fonların kaynağını belirten ek belgeler ister.


Yurtiçi hesapların aksine denizaşırı banka hesapları, fonlarınızı tutmak istediğiniz para birimi seçeneğini sunar. Bu, özellikle yerel para biriminiz istikrarsızsa veya değer kaybetmesi bekleniyorsa, bir offshore hesabının oldukça değerli bir özelliği olabilir.


Bu çekici bir özellik olsa da, hesabınızı farklı para birimlerinde tutmanın mali sonuçlarını kavramak önemlidir. Örneğin, belirli para birimlerinde fon tutmak, mevduatlarınızdan faiz kazanmanıza izin verebilir ancak aynı zamanda yabancı vergi yükümlülüğüne de neden olabilir. Ayrıca, para yatırma ve çekme işlemleri yapmak için döviz bozdurmanız gerekebilir; bu durum, sunulan ücret yapısına ve döviz kurlarına bağlı olarak önemli bir masraf çıkarabilir.


Offshore Banka Hesabına Para Yatırma


Offshore banka hesapları çoğunlukla elektronik ortamda uluslararası banka havaleleri yoluyla finanse edilir. Ne yazık ki, yurt içi bankacılıkta yaygın olan ücretsiz elektronik transferleri sağlayan sistemler, uluslararası para transferinde geçerli olmayabiliyor.


Banka havalesi göndermek son derece basit bir işlem olsa da neredeyse tüm bankalar para göndermek veya almak için uluslararası banka havalesi ücreti alır. Banka havalesi fiyatlandırması bankalar arasında değişiklik gösterir, bu nedenle satır aralarını dikkatli incelediğinizden emin olun. 


Offshore bankalar, kullanın kolaylığını en üst düzeye çıkarmak için para çekme adımlarında çeşitli yollar sunar. Birçok offshore banka fonlarınıza kolayca erişmenizi sağlayan bir banka kartı verir. 


Offshore Bankalar Nasıl Daha Fazla Faiz Geliri Sağlıyor?


  • Kuruluş maliyetleri düşüktür,
  • Mevzuatla yasal sınırlarla pek uğraşmazlar,
  • Minimum sermaye tutarları düşüktür,
  • Faaliyete devam için ölçümlenen risk parametresi azdır,
  • Ucuz kredi bulabilirler,
  • Devletler düşük faiz politikası ile vergi alınmaz,
  • Personel ve şube sayısı azdır, 
  • Ağırlıklı maliyeti uluslararası hukuk kısmı oluşturur,


Offshore bankacılık tüm gizemine rağmen nispeten basit ve güvenli işlemler sağlar. Tek yapmanız gereken evrakları doldurmak, bazı temel tanımlayıcı belgeleri sağlamak ve hesabı yasa dışı faaliyetler için kullanmayı planlamadığınızı göstermek için ek bilgiler sağlamaktan ibarettir.

Yorumlarınız Değerlidir