Dropshipping'in Riskleri Nelerdir ve Nasıl Kaçınılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Dropshipping'in Riskleri Nelerdir ve Nasıl Kaçınılır?


Fiziksel olarak depolamadığınız ürünleri; tercihen iyi bir İngilizceyle veya başka bir yabancı dille listelediğiniz bir web sitenizin olduğunu düşünün. 


Dünyanın herhangi bir yerinden bir müşteri sipariş verdiği zaman ki burada SEO, yayılım gibi faktörler de devreye giriyor, komisyonunuzu alıyorsunuz. Dropshipping nedir sorusuna bana göre verilebilecek en kısa cevap budur. Özetle stok tutmadan e-ticaret yapma işidir. Alıcı ile toptancı arasında bir nevi köprü görevi görürsünüz. Ucuza alır, kârınızı koyar satarsınız.





Sıfır masrafla dropshipping yapalım gibi bir düşünceye kapılmamanız gerekiyor. Elbette masraflar var; Amazon’a ve aracı Payoneer'e gidecek masraflar, yazılımlar, olası iadeler etiketlemeler ve daha bir çok masraf kalemi karşınıza çıkacak.


Amazon da dropshipping yapan arkadaşların yazılımlara başta ödemesi gereken ve 50 doları bulan masraflar haricinde satışları ilk bir kaç döndürmek için 2022'nin Ocak ayı itibariyle minimum 10 bin TL civarında bir paraya ihtiyacımız olacak. 





Evet; stok yapılmasına gerek yok lakin sipariş gelince de ürünü jet hızında satın alıp göndermeniz lazım yoksa bir kaç bin TL başlangıç yatırımıyla ile 4. 5. siparişte tıkanır kalır, mağazanızı tatile almak zorunda kalırsınız. Hal böyle olunca sosyal medyada Instagramda dönen "Oturduğun yerden sıfır maliyetle dolar kazanmak ister misin" pazarlamalarına kanılmamasının tekrar altını çizmek gerekiyor.


İnsanların 1000 dolarlık eğitimler; Amazon satış eğitimleri ve dropshipping eğitimleri üzerinden sizi dolandırmasına izin vermeyin ve bu işin ciddi emek isteyen bir alan olduğunu aklınızdan kesinlikle çıkarmayın.





Gerçekten bütçelere takılmadan sorunsuz bir e-ticaret sistemi kurduğunuzu, vergi mükellefi olduğunuzu hayal edelim. Pazaryeri platformlarda olmayacaksanız trafik almanız, arama sonuçlarında insanların karşısına çıkmanız için başlı başına emek vermeniz gerekir. 


Neden güvenilir ve yıllardır alışveriş yaptıkları büyük e-ticaret siteleri varken seni tercih etsinler? Emin olun; bunun eğitimini satıp size binlerce lira kazandırabileceğini vadedenlerin tamamı (bakın tamamına yakını demiyorum) dolandırıcıdır. 





Dropshipping nasıl yapılır?


Temel olarak dropshipping 2 şekilde yapılır:


Ya Amazon, Ebay gibi pazar yeri platformlarda ürünlerinizi listeler ya da kendi e-ticaret sitenizi kurarsınız. Dropshipping yapabilmek yani yurtdışından ödeme alabilmek için asgari düzeyde şahıs şirketi olmanız gerekiyor. İyzico sanal pos başvurusu için bu şart. İyzico ile İngilizce arayüzle farklı para birimlerinde ödeme alabilirsiniz.





Bu arada İyzico, ödemeleri haftalık yapıyor. Yani siz bir satış yaptınız ve bu satışın parasını bir sonraki tarihte alacaksınız diyelim. Toptancıya satışı hemen, en geç ertesi gün geçmeniz gerekebileceği için ya hesabınızda bu durumu kurtaracak bir paranız olacak, ya da PAYTR gibi ertesi gün ödeme yapan başka bir sanal pos ile çalışacaksınız.


Dropshipping e-ticaret sitesi nasıl kurulur?


Bunun için belli başlı üç alternatifiniz var. WooCommerce destekli bir WordPress site. Shopify veya Wix.





Dropshipping ile nasıl satış yapacağız, pazarlama nasıl olacak?


Google ve instagram reklamları, sosyal medya reklamları, özgün içerik üretimi veya e-mail marketing denenebilir ancak bunun için ciddi bütçeler ve kaliteli ve alanında referanslı bir dijital pazarlama ekibiniz olmalı.


Bir perakendeci olarak, müşteri hizmeti sağlamaktan, sipariş vermekten, web sitenizi korumaktan ve çevrimiçi trafik sağlamaktan siz sorumlusunuz. Özellikle web tasarımı veya SEO konusunda bilgili değilseniz, tüm bunlar zaman alıcı ve sizin için zorlayıcı olacaktır.





Dahası, toptancının her müşteri siparişini toplaması, paketlemesi ve göndermesi için ek ücretler ödemesi gerekebilir ve kar marjınız da buna göre düşecektir.


Niş içinde bile ezici miktarda rekabetle karşı karşıya kalacaksınız. Rakiplerinizin çoğu, satış için mümkün olan en düşük fiyat yaklaşımını benimseyecek ve bu da kar marjlarınızı etkileyecek! Zirveye çıkabilmek için, çok fazla rakibi olmayan bir stoksuz satış nişi yani bakir ürünler bulmanız ve ürün listelemelerinizi kaliteli açıklamalarla farklılaştırmanız gerekir.





Ürünleri doğrudan tedarikçiden müşteriye nakletmek heyecan verici ve kazançlı bir iş gibi gözükebilir ancak aynı zamanda sizi kontrolünüz dışında olan faktörler hakkında olumsuz müşteri geri bildirimi alma riskine sokar. Ürün geç ulaştığında müşteri dropshipping vs bilmez direk sizi suçlar.


İadeler, e-ticaretin yadsınamaz gerçeğidir. En yüksek satış oranlarını veren moda ve sağlık/güzellik ürünleriyle, tüm çevrimiçi satın almaların %25'e kadarı iade edilir biliyor muydunuz. 





Stoksuz satış tedarikçilerinin potansiyel savrukluğu ile ürünlerinizin daha sık iade edildiğine tanık olabilirsiniz. Müşteriniz ürününüzden memnun değilse, onun adına yeni bir ürün satın almanız ve nakliye masraflarını cebinizden karşılamanız gerekebilir.


İşletmenizi bir stoksuz satış modeline dayandırmayı seçtiğinizde, özellikle de mağazanızı birden fazla stoksuz satış tedarikçisi kullanarak doldurduğunuzda sürekli altını çiziyorum ancak nakliye masraflarınız hızla artabilir. 


Ürünlerinizi stoklamak için üç farklı tedarikçi kullanarak stoksuz satış yaptığınız bir senaryoyu düşünelim. Bir müşteri bu üç tedarikçinin her birinden bir tişört sipariş ettiğinde bu ürünleri gruplandırmak yerine her bir gönderi için ayrı ayrı ödeme yapmanız gerekir.





Envanter konusu da başlı başına riskler taşır. Bir stoksuz satış modelinde stok mevcudiyetinizden emin olmak zordur. Müşteri sipariş ve taleplerini karşılama yeteneğiniz, tedarikçilerinizin stoklarına bağlıdır. Herhangi bir nedenle stok seviyeleri önemli ölçüde düştüyse ve bunun farkında değilseniz, aslında elinizde olmayan ürünleri satıyorsunuz demektir ve bu ciddi riskleri beraberinde getirir.


Bazı tedarikçilerin size stok seviyelerine gerçek zamanlı erişim sağlayan ve bu sorunun çoğunu çözen API'ler sunduğu doğrudur lakin her fayda firmanıza ekstra masraf demektir.





Dropshipping tüccarları doğal olarak tedarikçilerine bağlıdır; bir B2B hizmetinden çok eşit ortaklar gibidirler. E-ticaret başarısının büyük bir kısmı (nakliye, dakiklik, ürün kalitesi) onların omuzlarındadır, satıcı yani sizler her şeyi mükemmel yapsanız bile tedarikçi gereken önemi göstermezse projeniz başarısız olacaktır. Burada xml tedarikci başlığı karşımıza çıkıyor.


Dolandırıcı tedarikçileri belirlemek için de yöntemler var elbet:


  • Abonelik ücreti isterler ki bu sosyal medyada çok karşımıza çıkar.
  • İletişimde yavaştırlar.
  • Dropshipping'e ek olarak bir perakende satış işletmesi işletirler.
  • Önceden toplu sipariş isterler.


Ayrıca, tedarikçinizin saçma sapan eylemlerinin sorumluluğundan kurtulmak için bir Dropshipping Sözleşmesi Sözleşmesi imzalamak isteyebilirsiniz. Tedarikçiniz şüpheli bir şeyler yapıyorsa, kendinizi yasal olarak korumadığınız sürece bu suça ortak olabilirsiniz.





Dropshipping popüler kategoriler nelerdir?


  • Cilt bakımı
  • Evcil hayvan ürünleri
  • Bilgisayarlar ve bilgisayar aksesuarları
  • Giyim
  • Zanaat malzemeleri
  • Ev eşyaları




Dropshipping'in başarısı; marka bilinci oluşturma, reklam, sosyal medya, içerik stratejileri, müşteri katılımı, ürün seçimi, fiyatlandırma ve benzer pazarlama çabalarınıza bağlıdır. Tüm bu çabaları izlemek ve bunların üstüne yoğunlaşmak, özellikle daha fazla komisyon için daha fazla satmanız gerektiği düşünüldüğünde sürekli çalışmayı gerektirir.


İçerik, SEO ve Dijital Pazarlama gibi alanlarda profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa veya halihazırda kullandığınız web sitenizi yenilemek istiyorsanız; e-posta adresimiz medyabudur@gmail.com ve 0532 591 57 71 numaralı telefonumuz üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir