İstanbul'un Cinleri Korkutmaya Devam Ediyor - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İstanbul'un Cinleri Korkutmaya Devam Ediyor


Cin hikayeleri, Türkiye'de yaşanmış cin hikayeleri ve uzun cin hikayeleri bir çoklarımızın hatıralarında ve bu tip anlatılara da bayılıyoruz. Çok daha eski kaynaklarda da karşımıza çıkan bu ögeleri sizler için toparlamak istedim.


Çoğu zaman, varlıklarından çılgıncasına korku duyarak ulu orta konuşmaktan kaçtığımız cinleri “iyi saatte olsunlar” ve “üç harfliler” olarak tanımlıyoruz biliyorsunuz. Akşam namazından sonra çoluk çocuğun pek de dışarı bırakılmaması da işte hep bu yüzdendir ve cin kavramı İstanbul’a ait folklorik anlatılarda ve esrarlı hikayelerde sık karşımıza çıkar.





Kadim kentin her yeri cin istilası altında olsa da İstanbul'un bir çok noktasının cinlerin toplanma noktası olduğu inanışı yine kaynak eserlerde kendisine sıkça yer bulan mitlerden. Topkapı Sarayı’nın Harem kısmını ziyaret ettiyseniz, “Cinlerin Meşveret yani Toplanma Yeri” adı verilen bir koridora sahip olduğunu daha önceleri duymuş muydunuz?


İnanışa göre söz konusu bu alan her gece rütbeli cinlerin toplaşıp sohbet ettikleri, bir sonranı günün planlarını düşündükleri bir yermiş. Elbette buradan geçenin de çarpılacağını nakledenler ekliyorlar. Bana göre Şehzadeler Dairesi’ne veya Harem’e fazlaca yaklaşılmaması için alınan bir önlem lakin yine de temkinli olmakta fayda var.


İstanbul'un Fatih semtine yolu düşenlere de bir not iletelim o halde. Yılların Molla Zeyrek Camii’nin şimdilerde dönüştürülmüş arazisi de “cinlerle” ilişkili abdest bozan anlatılara konu bir başka yer. Bir vakitler bu parkı gözetleyen sokakta epeyce yıllanmış bir ahır, içinde de komşularını titreten bir mahzen ve kuyu olduğu dile getiriliyor. 


Es kaza hayvan bağladıysanız akşam ezanından sonra buraya girmenizin zor olacağı, halen özellikle gece yarılarında (elbette şimdileri ahır olmadığı halde) çığlık seslerinin duyulduğu söylenmekte.


Dünyaca ünlü gezgin Evliya Çelebi, meşhur eseri Seyahatname’de 15. yüzyılın İstanbul’unda da cin anlatılarına ve cinli hamamlara bolca yer verir. Tarihi mahalle Hasköy’den bahsederken buranın gizemli ve korkutucu bir yer olduğu da ekler.


Yaşanmış cin olayları, ibretlik cin hikayeleri, cin hikayeleri oku ve köylerde anlatılan cin hikayeleri başlıklarına karşılık gelen bir içerik hazırladım. Umarım beğenir ve yazımızı geliştirmemiz adına değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşırsınız.

Yorumlarınız Değerlidir