Sosyal Medyada Etkili İçerik Üretimi Neden Önemlidir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Sosyal Medyada Etkili İçerik Üretimi Neden Önemlidir?


Sosyal medyada etkili içerik (content) üretimi konusuna girmeden önce; bulunduğunuz coğrafyayı, kullanacağınız dili, hedeflediğiniz ülkeyi ve kitleyi dikkatle analiz edip güçlü bir rakip analizi yapmalısınız. 


Tüm Dünyaya hitap eden bir çalışma yapacaksanız "Facebook artık popüler değil.." diye düşünmemelisiniz zira farklı ülkelerde farklı yansımalar mevcuttur. Markanızın bilinirliğini artırmak nihai işimiz ve az ya da çok diye düşünmek atılabilecek yanlış bir adım. 


sosyal medya için içerik üretimi



Öte yandan "real-time content"de denen gerçek zamanlı içerikleri bir kenara not etmelsiniz. Gündemde içerik stratejinizi besleyecek her türlü veri geri dönüşleri hızlandırır. Elbette akıllardan çıkarılmaması gereken bir Z ve Y kuşağı meselesi var.


Metinleri oluştururken girişte de belirttiğim hedef kitleye hitap edebilecek onların diline göre kurgulanmış, kalplere ve zihinlere dokunacak materyaller oluşturmalısınız. Her yazımda da belirttiğim gibi güçlü bir rakip analizi elinizi büyük ölçüde rahatlatacaktır.


Kendinize sormanız gereken sorular şunlar olmalı: "Siteme ziyaretçi mi istiyorum?", "Ürünlerimi sattığım platformlara mı adam çekmek istiyorum?", "Sadece marka bilinirliğini mi artırmak önemli olan."


İçerik yönetiminde yaratıcılık ana etkileyici lakin her paylaşılan içerik takipçileri büyüleyecek diye de bir kaide söz konusu değil. Kreatif oluştan daha önemlisi istikrar. Eğer istikrarlı bir şekilde ilerleyemiyorsanız içerik ekibinizi veya çalıştığınız ajansı değiştirmeniz gerekir. 


Yine bu içerik ve sosyal medya işlerinin dışarıya verilmesi taraftarı değilim. Ajanslar her ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar tam bir "dokunuş" sağlanamayabiliyor. Bir de merdivenaltı şahıs şirketleri var ki başlı başına bir makale konusu. Sinyalleri görebilmek, metrikleri okuyabilmek, güçlü öngörüler üretebilmek için temaslı çalışabilmek önemli.


Değerli içerikler; metin tabanlı materyaller, görseller, videolar hatta ses dosyaları olabilir. Tüm bu arkadaşları bulutta toparlayıp kategorize etmek bir kaç yıl içinde çıkabilecek yeni mecralara hazır olmanızı sağlayacak kaliteli bir adımdır. 


Bot takipçi ve beğeni almak, tutarlı bir üslup benimseyememek, paylaşım sıklığı ve zamanını ayarlayamamak, tüm sosyal medya ağları için aynı tasarım-boyut ve içerikleri kullanma tembelliği yanlış yolda olduğunuzun ciddi bir göstergesidir. 





Sosyal Medya Firmalarının (!) Sık Yaptığı Hatalar


Yerli veya yabancı tüm patron ve yöneticilerin isteği; tasarımı yapan, medya metinlerin yazan, paylaşımları zamanlayıp müşterilerle ilişki kuran ve aynı zamanda video kurgu programları haşırneşir bir MEGA çalışan. Mümkünse esnek çalışma saatleri aldatmacası ile sömürebileceğimiz, biraz düşünce de "biz bir aileyiz.." diyerek uyduruk pasta ile kandırabileceğimiz birisi. 


  • Sosyal medya yönetim araçlarından hangilerini kullanıyorsunuz?
  • Şuradan aldık şuraya getirdik diyeceğiniz referanslarınız var mı?
  • Sosyal medya reklam kampanyalarında deneyimli misiniz?
  • İtibar ve kriz yönetimi adına yapacağınız çalışmalar neler?
  • İçerik planlama stratejimiz ne olacak?
  • Detaylı bir portfolyo paylaşır mısınız?


Elbette üstte toparladığım tüm işleri yapabilecek ve sorunsuz sunabilecek kişiler vardır ancak hangi işi ne kalitede sunacağı da tartışma konusudur. Metin tarafı iyidir, tasarımları ise CANVA benzeri hazırlop platformlardan alelacele yapıyordur. Gibi gibi..


Bu yazımızda; sosyal medya içerik fikirleri, sosyal medya içerik üretimi nedir, sosyal medya içerik üretimi program ve sosyal medya içerik örnekleri arama başlıklarına karşılık gelen "giriş seviyesi" bilgiler paylaştık. Umarım beğenir ve değerli yorumlarınızı paylaşırsınız. 

Yorumlarınız Değerlidir