İlan Sitesi Yapmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İlan Sitesi Yapmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler


Dijital Dünya; mobilde ve masaüstünde yaşantımızın her noktasına nüfus etmiş durumda. 90'ların ortasına kadar; bir ürün veya hizmet almak yahut satmak için gazetelere veya haftalık dergilere ilan vermek ve incelemek gerekirdi, şimdilerde ise tüm bu işlemler artık internet ilan siteleri ile kolayca gerçekleştirilebiliyor.





Bir ilan sitesi kurmak için evvela iyi bir crm yahut e-ticaret yazılımına ihtiyacınız var ve elbette bir ilan sitesi yapmak için projenizi hazırlayarak konseptinizi de belirlemelisiniz.


İlan reklamcılığının kökeni, geniş kitlelere ulaşmak için ihtiyaçlarımızı ve hizmetlerimizi yayınladığımız basılı reklamlara dayanmaktadır. Bununla birlikte, dijital dünyadaki ücretsiz ilan ve reklam siteleri, kullanım avantajı ve geniş kitlelere ulaşma kapasitesi ile daha popüler hale gelmiştir.


Gazete reklamlarının en ciddi dezavantajı, içerik ve metinlerin sınırlı alanda sunulmalarıdır. Reklam verenler, kelimelere veya satır sayısına göre ödeme yaptığından, hem sınırlı bir yere sahip olup hem de az içerik için çok ücret ödeyebilirler. İlan sitelerinde ise durum neredeyse tam tersidir.


İlan sitesi açmak isteyen girişimciler belirledikleri bütçelere göre e-ticaret modellemeleri kullanabilirler. İlan sitesi; tüketici ve alıcı tarafından kolayca ilan bırakılabilir ve kolay kullanıma sahip özellikte olmalıdır. 


İlan siteleri; aradığınız bir ürün veya hizmeti kolayca bulmanızı sağlayan dijital bir pazeryeridir. İlan sitesi açmak isteyen sizlerse bu pazaryerinin sahibi olursunuz.


İş arıyorsanız, işveren ve iş arayanların toplanma noktası bir ilan sitesini inceleyebilir ve yapacağınız basit bir iki tıklama ile aradığınız türde ilanları bulabilirsiniz. Eğer bir otomobil arıyorsanız, ilgili ilanların olduğu sayfalara girip detayları inceleyebilirsiniz.





Kavramı daha da oturtmak için bir parantez açalım; mahalle aralarındaki günlük pazarlarda bir tahta fiyatı 2021 itibariyle 80 TL civarındaydı. Pazaryeri sahibi ifadesini kullanmamızın sebebi pazarın tümüyle sahibi olduğunuza işaret ve isteyene ücretsiz veya belli ücretlerle yer sağlayabiliyor oluşunuz.


Misal; pazarın başındaki en güzel ve en sık ziyaret edilen yere nispetle bu internet siteleri de web sitelerindeki belli alanları yüksek fiyatlarla satışa sunabilir. Kiralama ifadesini kullanmak daha doğru olacak.


Hepsiburada.com, Trendyol.com ve N11.com tanınmış pazaryerlerine birer örnektir. Elbette kendi ürünlerini de satabilirler ancak genel kar aracılık ve komisyonlar üzerinden gelmektedir. Bir Hepsiburada.com olamasanız da orta ölçekli bir ilan sitesi yaparak para kazanabilirsiniz.





İlan sitelerinden nasıl para kazanılır?


Yer satabilirsiniz arkadaşlar üstte belirtmiştim. İlan girebilir, içerik hizmeti verebilir, online mağaza açmak isteyenlerden cüzi ücretler talep edebilir, öne getirme yani (doping) hizmetleri pazarlayabilirsiniz.


İlan sitesine reklam almak ve satılan ürün ve hizmetten komisyon almak da bir kenara not edilmesi gereken mikro gelir kaynaklarından. Mikro gelir diyorum zira doygunluğa ulaşmış bir sektör de - eğer yatırımcı desteğiniz yoksa - pastadan ciddi paylar almak neredeyse imkansız.


Ülkemizde bir çok ilan sitesi bulunmaktadır, bunlardan en iyisi sahibinden.com ilan sitesidir. Şahsen en sık ziyaret ettiğim web sitesi Hepsiburada.com olsa da ara sıra Sahibinden'e ve N11'e bakıyorum. Devam edelim;





İlan sitesi kurmak isteyenler nerelere dikkat etmeli?


Milyonlarca dolar bütçeye yahut desteğe sahip olamayacağınız düşünüldüğünde NİŞ yani nispeten bakir bir alan bulmak isabetli bir ilk adım olacaktır. Hedef kitlenizi ve coğrafyayı daraltmayı deneyebilirsiniz.


  • Abonelik ücreti belirleyecekseniz çok düşük olsun,
  • Kısa ve akılda kalıcı bir alan adı seçin,
  • Müşteri ilişkilerini önemseyin,
  • Destek ve çağrı merkezi oluşturun,
  • Ödeme ve iadeler güvenli altyapıları kullanın,
  • Rakip analizi yaparak eksiklikleri belirleyin,
  • SEO çalışmalarını es geçmeyin,
  • Blog kırılımınız olsun ve kaliteli içerikler paylaşın,
  • Instagram ve Facebook'ta hedefli reklamları kullanın,
  • Sadece dijitalde değil gerçek dünyada da sitenizi tanıtın,
  • Paylaşımlı hosting yerine, sunucuda sitenizi barındırın,


Ayakkabı yan sanayi, evcil hayvan ürünleri veya +18 takviyeler ilk aklıma gelen pazarlar. Hedef kitleniz perakendeci, toptancı veya son kullanıcı olabilir. Daha dar bir çerçeve belirlerseniz kontrollü büyümenin vereceği haz çok daha motive edici olacaktır.





WordPress altyapısı ile ilerleyecekseniz; Directory, Yellow Pages, Listing, Guide, Board, Finder, Engine, Job, Career gibi anahtar kelimeleri denemenizi öneririm. Envato ya da Template Monster üzerinden kaliteli temalar bulabilirsiniz.


Sahibinden gibi site kurmak zor ancak planlı bir yol haritasıyla imkansız değil. Sahibinden tarzı siteler ilan sitesi kurmak isteyenleri heveslendiriyor.


Motive edici bir yazı olduysa yorumlarınızı paylaşabilir, profesyonel destek için medyabudur@gmail.com e-posta adresimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yorumlarınız Değerlidir