Gayrimenkul Danışmanları Sosyal Medyayı Es Geçmemeli - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Gayrimenkul Danışmanları Sosyal Medyayı Es Geçmemeli


Gayrimenkul danışmanlarının etkin sosyal medya kullanımı ile geniş kitlelere ki buna tüm Dünya demek daha heyecanlı bir ifade olacaktır, uygun maliyetlerle ulaşması mümkündür. 


Sosyal medya kanalları sayesinde potansiyel müşterilerle iletişim kurabilir, soruları cevapladıkça markanızı büyütebilir, video ve fotoğraf paylaşabilir elbette satışları artırabiliriz. Dijital Dünyadaki iletişim pratiğinizi artırdıkça sektörel gruplara katılabilir fikir ve düşüncelerinizi buralarda da paylaşabilirsiniz. Bu en kitabi ve herkesin az çok duyduğu bir ifade olsa gerek, devam edelim,
















Şimdilerde sosyal medya dendiği zaman akla gelen Instagram, Twitter ve YouTube'un aksine Facebook da popülerliğini korumaktadır. Hedeflediğiniz kitle ve coğrafyanın dinamiklerini analiz ederek uygun kanallar üzerinden ilerlemek mümkün. Bu arada Linkedin'i de asla atlamayın derim. 





Sosyal Medya'ya Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler


Takipçilerinizle siyasi dini ve sportif tartışmalara girmekten kaçınmalısınız. Şikayet eden, saldırgan ve memnuniyetsiz bir dil kullanmak da potansiyel müşterileri veya takipçileri kaçıracak hareketlerdendir. Aslında her profil için geçerli bu ifade "emlak sektörün" daha da önemli.


"Sizi sayfamı beğenmeye davet ediyorum", "Bu bölgenin en uzman kişisine danışın.",  "Bu krizin geleceğini çok daha önceden paylaşmıştım, işte kanıtı" tarzı paylaşımlar yapmak da hiç doğru bir yöntem olmayacaktır.

















Normal hayatınızda mızmız, sürekli şikayet eden mutsuz bir insan olabilirsiniz ancak sosyal medyada ilk yapmanız gereken sevimli sempatik bir profil fotoğrafı ve uyumlu dil kullanmak olmalı. Sattığınız veya kiraladığınız portföyleri kişisel sayfanızda paylaşarak işinizi iyi yaptığınızı çevrenize duyurun ancak üsluba da dikkat edin.


Kişilik odaklı bir pazardayız. İlginç bir açı bulun ve kendiniz olun derler. Yine de olmadığınız biri gibi olmaya çalışmayın. Özgün olmak sizi daha cana yakın kılar ve potansiyel müşteriler sizi birlikte çalışmak isteyecekleri biri olarak görürler. 
















80/20 kuralının etkili sosyal medya stratejisinin anahtarı olduğundan bahsedilir. Özetle geliştirdiğiniz ve paylaştığınız içeriğin yüzde 80'i müşterilerinizle ilgili olmalıdır. Kalan yüzde 20 satışlarla ilgili olabilir. 


Yüzde 80 için odaklanılması gereken bazı noktaları; yaşam tarzı içerikleri, bölgeyle ilgili içerik ve etkinlikler, evleri düzenlemek için ipuçları, taşınmayla ve yaşamla ilgili ipuçları ve son olarak alıcılar veya satıcılar için yatırım ipuçları olarak özetlemek mümkündür.


Zamanla iş yoğunluğunuz artabilir ve her ne kadar başarılı içerikler oluştursak da süreci otomatikleştirmek gerekebilir, Buffer ve Hootsuite gibi arayüzler üzerinden içerikleri ve metinleri zamanlamak mümkündür. Bu sayede istediğiniz gün ve tarihte istediğiniz metni veya görseli yayına alabilirsiniz.
















Ofisinizden, çalışma ortamınızdan ve sosyal hayatınızdan paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Dünyanın en iyi gayrimenkul danışmanı dahi olsanız insanlar sürekli emlak proje görmek istemezler. Hayatınıza dair paylaşımlara yer verin. Bir evcil dostunuz varsa fotoğraflayın, ailenizi keyifli anlarınızı paylaşın, hobilerinizin neler olduğunu gösterin.


Paylaşımlarınıza konum ekleyerek uzmanlık bölgenizde ön plana çıkın; alakalı hashtag'ler yani etiketler kullanın. Mülkün güzelliklerini gösteren; manzara, bahçe, balkon, yapının dikkat çekici bazı detayları kullanabilirsiniz.
















Görsel özelinde; resimleri canlandıran Valencia gibi filtreleri fotoğraflarınızda tercih edebilirsiniz ancak imajı ve kendinizi filtreye de boğmayın. Sadelik önemlidir. Teknolojiyle aranız iyiyse ve video düzenlemek eğlenceli geliyorsa Adobe Rush veya ücretsiz Splice gibi programları kullanabilirsiniz.


Ücretsiz sosyal medya görsel tasarım araçları arıyorsanız CANVA ve CRELLO'yı deneyebilirsiniz. İstanbul'da yaşayanlar İSMEK gibi ücretsiz kurslara ve UDEMY üzerinden çevrimiçi eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilir. İSMEK'in COVID nedeniyle şu anda online kurslara döndüğünü ifade etmek isterim. 





Bu arada Linkedin'e de değinmek gerekir. Profesyonel iş ilişkileri geliştirip devam ettirmek için Linkedin çok faydalıdır. Linkedin’i en sade haliyle sürekli güncellenen bir kartvizit olarak görebilirsiniz. Profesyonel bir profil fotoğrafı, sürekli güncellenen ve paylaşan bir profil kısa ve orta vadede networking adına yardımcı olacaktır. 


Linkedin'de işinizle ilgili gruplara katılarak paylaşımlarda bulunmanızı öneririm. “Bir yazı yaz” bölümünü blog gibi kullanırsanız yazılarınız ile uzmanlık bölgeniz ve konunuzda Linkedin’de ve genel olarak İnternet'te arama sonuçlarında ön planda çıkabilirsiniz. 


Blog yazma konusunda hevesliyseniz MEDIUM da son derece güzel ve üst sıralarda yer alabileceğiniz bir platformdur. En yalın haliyle ücretsiz Blogger veya Wordpress.com olarak özetleyebiliriz.
















Devam edelim; tüm hesap biyografilerine adresinizi, çalışma saatlerinizi ve hizmet alanınızı ekleyin. Sayfanızda bol miktarda harekete geçirici mesaj bulundurun ancak aşırıya da kaçmayın. "Şimdi Arayın", "Bir Toplantı Planlayabiliriz" ilk aklıma gelenler. 


Keza; ev satın alma veya yatırım araçları ile ilgili faydalı makaleler yayınlamak, insanlara ve işletmeye içeriden bakış sağlamak için canlı videolar paylaşmak, anketler ve etkileşimli içerikler veya yarışmalar da dikkat çekebilir.
















Facebook, özellikle emlak sektörü için faydalı olan panoramik ve 3B yani animasyonlu modellemeleri destekler. Hedeflediğiniz kietlenin sosyal medyada hangi gün ve saatte aktif olduğunu test ederek düzenli bir yayın programı oluşturabilir ve zamanlanmış yayınlar ile ilerleyebilirsiniz. Elbette çok fazla sosyal medya kanalı var. Burada bir kaç medium yani alt kanal seçip tutarlı ilerlemek sağlıklı olacaktır. 


Hedeflediğiniz kullanıcı karakterine ve demografik özelliklerine göre sizin için doğru olanı belirlemeniz gerekir. Çin ve İran gibi ülkeleri hedefliyorsanız hangi mecraların popüler olduğunu nelerin yasaklanma potansiyeli olacağını keşfederek işe başlayabiliriz.





Emlakçılar için yaratıcı içeriğin bir başka güzel örneği, sadece mülkün resimlerini paylaşmak değil, aynı zamanda mahalle ve onu çevreleyen yerellik çevresinde bazı içerikleri paylaşmaktır. Pek çok potansiyel alıcı şehir hakkında da iyisiyle kötüsüyle bilgi sahibi olmak ister. Şehir ve mahalle hakkında zengin bilgiler sağlamak için sosyal medya hesaplarınızı kullanabilirsiniz.


IGTV, Instagram'daki normal gönderilere kıyasla daha uzun videolar paylaşmanıza olanak tanıyan bir video uygulamasıdır. Müşteri röportajlarınızın ilgi çekici kısımlarını paylaşmak, mülklere göz atmak, etkinlikleri paylaşmak için Story Slicer gibi düzenleyici araçları kullanabilirsiniz. Başarılı bir satış yaptıysanız izin alarak ufak bir selfie yapabilir ve bunu da paylaşabilirsiniz.
















Üstteki maddelerden birinde belirtmiştim sanırım; bir blogunuz varsa kitlenize yardımcı olacak makaleler yazabilir ve bunları sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Anketler oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak, hedef kitlenize içerik yoluyla değer sunmak, markanız hakkında konuşmalarını sağlayacak ve daha fazla görünürlük kazanmanıza yardımcı olacaktır.


Günümüzde videolar, ürün ve hizmetleri pazarlamanın güçlü bir yolu haline geldi. Bir video, düz metinlerden daha çekicidir. Hubspot'a göre insanların yüzde 45'i YouTube ve Facebook gibi platformlarda bir saatten fazla video izliyor. Dahası, Wyzowl video pazarlama istatistiklerine göre, video pazarlamacılarının yaklaşık yüzde 83'ü videonun potansiyel müşteriler oluşturmalarına yardımcı olduğunu söylemekte. 
















Videolar ilgi çekici olmanın yanı sıra daha yaratıcı olmanıza yardımcı olur. Video pazarlamanın bir başka avantajı da, başta Google olmak üzere tüm arama motorlarında web sitenizin sıralamasını yükseltmenize yardımcı olabilmesidir. İşin sırrı, potansiyel bir alıcı gibi düşünmek ve onlara değer katan video içeriği oluşturmaktır.


Verilerin sürekli olarak izlenmesi ve sonuçların analiz edilmesi, gayrimenkul profesyonelleri için önemli bir önceliktir. Sosyal medya analizi, içeriğinizin performansını takip etmenize yardımcı olur. 


Bu performansı ölçmek, hangi içerik türünün daha iyi performans gösterdiğini, neyi hangi zamanda yayınlamamız gerektiğiniz, ne zaman maksimum kitle etkileşimi alacağınızı ve hangi kanalın işletmenize en fazla değeri kattığını analiz etmenize yardımcı olur.
















Son başlık ise arşivlemeyle alakalı. Saydığım tüm bu işlere meraklıysanız ve ilerlemek istiyorsanız elinizde ciddi ölçüde data birikecek. En yalın haliyle Google Photos kullansanız bile tüm görsellerinizi ve video içeriklerinizi bulutta saklamış olacaksınız. Bu da kaybolma ve kayıp çalıntı hallerine karşı elinizi güçlendirecektir. Bu konuya da dikkat etmenizi öneririm.

Yorumlarınız Değerlidir