Domain (Alan Adı) Alıp Satarak Para Kazanabilirsiniz - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Domain (Alan Adı) Alıp Satarak Para Kazanabilirsiniz


Domain ya da domain adı (alan adı) bir web sitesinin herkesçe bilinen adıdır. Örneğin bu yazının yer aldığı blog sitesinin domain adı medyabudur'dur. Bu özet yazımda domain alım satımı yaparak para kazanma yöntemleriyle alakalı bilgiler paylaşacağım.

Domain satın alıp daha yüksek bir fiyata satma sürecine "domain flipping" adı veriliyor ve internetin ilk yıllarından itibaren gayet revaçta olan bir ticari faaliyet. Özetle bire alıyorsunuz beşe satıyorsunuz. Alan adlarını bir gayrimenkul gibi alıp sonra onu daha yüksek bir fiyata satan arkadaşlarımız da mevcut.

Domain alım satımı yaparak büyük paralar kazanma ihtimali düşük olsa da pasif gelir olarak halen kolayca yapabileceğiniz bir hobi. Şimdilerde 10 dolara satın aldığı bir alan adını 3.000 dolara yakın bir bedelle satabilen başarılı kişilere rastlayabiliyoruz.

Domain ticaretinde önemli olan sadece site adıdır. Web sitesini almadığımız için içeriği ve trafiği önemli değildir. Domain alım satım işine girmek için ise net bir bütçe önermek doğru olmayacaktır. Yine de giriş için 200 dolarlık bir bütçe belirlerseniz potansiyeli olan pek çok alan adı bulabilir, süresi dolmuş domain’leri uygun fiyata düşürebilirsiniz.

Ayrıca online alım satımlara özel Flippa da yine bakmanız gereken web siteleri arasındadır. İyi ve geleceği olan alan adları bulmak için Sedo ve NameBio gibi siteleri analiz edebilirsiniz. Com uzantısı en sık arananken .net ve .org peşinden gelir. Google Trends aradığınız kelimelerin ne sıklıkla arandığını ve kelimenin nasıl bir trend izlediğini etkili bir biçimde verir.

domain sell


Domain değerini hesaplama becerisi kazanabilmek için NameBio web sitesini inceleyebilirsiniz. Sonuçları anahtar kelimeye, fiyata, satış tarihine göre filtrelemek mümkün. Bu siteye vakit ayırırsanız domain değerleme konusunda iyi bir öngörü elde edebilirsiniz.

Bir domain adı ne kadar kısaysa o kadar değerlidir. Şimdilerde iki ve üç karakterleri alan adlarını bulmak imkansıza yakın olsa da denemekten vazgeçmeyin. İsim uzadıkça değeri de düşecektir. Alan adının akılda kalıcı olması ve marka adına uygun oluşu da değerini artıran unsurlardır.

Son olarak patenti alınmış ve tescil edilmiş marka adlarının telif sorunları yaratabileceğini aklınızdan çıkarmayın, es kaza böyle bir alan adının sahibi olursanız hukuki süreçler yaşamanız mümkündür. Ufak bir ihtimal de olsa belirtmek istedim.
Yorumlarınız Değerlidir