Şimdilerde Instagram’ın Türkiye’de sıkı durun 20 milyondan fazla kullanıcısı, Amerika’da ise 100 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı var.
Günümüzde ülke nüfuslarından bile yüksek olan bu rakamlar bize ister kişi ister kurum olun, dijitaldeki kuralları değiştiren bir pazarlama merkezi ve kocaman bir sanal satış alanı sunuyor.
Diğer sosyal mecraların arasından açık ara sıyrılan Instagram'ı bu derece cazip kılan en önemli unsur ise pazarlama dünyasının bilindik kavramlarından WOM (Word-of-Mouth), yani Ağızdan Ağıza Pazarlama.
Beğenilerine güvendiğiniz arkadaşınızın ya da tarzını beğendiğiniz bir mikro influencer’ın hesabında gördüğünüz ürünü veya hizmeti almaya karar vermek, Instagram’dan alışveriş yapmanın ciddi özelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Hal böyle olunca Instagram'dan ne satabilirim veya Instagram'dan satış yapmak kalıplarını sıkça arar olduk.
Niş kalıbına dahil olduğuna inandığınız göreceli kaliteli ürünlerden, giymediğiniz giysi ve kıyafetlere, bir hevesle alıp kullanmadığınız saçma sapan ürünlere kadar her şey için bu en büyük ağda pazar bulmanız mümkün iken, Facebook’un Instagram’ı 2012'deki alışından sonra, Instagram’da satış yapmak isteyenler için süreç haliyle zorlaştı.
Instagram’da veya benzer bir ağda satış yapmak ya da var olan yayılımınızı artırmak istiyorsanız, en çok dikkat etmeniz gereken husus üstte bahsettiğimiz WOM konusu, yani hizmetlerinizin ya da sunduğunuz ürünün ağızdan ağıza yayılabilme özelliğine sahip olması.
Bir örnek vereyim, daha bir kaç gün önce klasik bir araç sahibinin aracını düğün aracı olarak kiraladığı bir instagram sayfasına rast geldim. Klasik araçlara tutkun biri olarak ve model de Mercedes olduğu için hemen arkadaşıma ilettim. Buradaki "hemen arkadaşıma ilettim..." kalbını da WOM içinde dahil edebiliriz zira bile isteye ve seve seve bir sayfanın tanıtımını yapmış oluyorum.
İster şaka ister yarı ciddi potansiyel müşterilerinizin sizinle bağ kurabileceği ve özgün hikayeler oluşturmalısınız. Yol haritanız olabilir, ürünlerin üretim süreci olabilir, üretimde yer alan paydaşlarınızın sözleri olabilir bir şekilde izleyenlerle bağ kurabilecek materyaller üretmelisiniz.
Neredeyse 5 yıl önceki rakamlar, platforma her gün 95 milyon fotoğraf ve video yüklendiğini gösteriyor. Varın 2023'ü siz düşünün. Sosyal ağın şimdilerde sahip olduğu kurumsal ya da bireysel satıcı sayısı ise 35 milyondan fazla.
Yine biraz veri paylaşalım; kullanıcıların yüzde 65’i yeni ürünleri Instagram üzerinden keşfettiğini belirtmekte. Okumasını bilen için bu değerli rakamlar; Instagram’da satış yapmak isteyen kişi veya kurumlar için önemli fırsatlar sağlarken sıkıntıları da beraberinde getiriyor. İşte bu yüzden, Instagram’ın devasa yığını arasından ayrışmak, hizmetlerinizi ve ürünlerinizi özgün bir görsel mizanpajla hedeflediğiniz kitleye iletebilmek büyük önem kazanıyor.
Evvela hedeflediğiniz kitlenizi doğru tanımlamanız ve ciddi bir rakip analizi yapmanız gerekmektedir.
Misal; markanız tam olarak hangi coğrafyaya ve hangi yaş grubuna hitap ediyor? Bu gibi basit sorulara tatmin edici cevaplar bulduktan sonra, Instagram mağazanızın dijital diline karar verebilir ve hizmetlerinizi oluşturup tüketicilerinizle buluşabilirsiniz.
Instagram'da Satış Yapmak
Instagram'ın veri havuzuna göre; günümüz üketicilerinin neredeyse yüzde 75’i bir ürünle ilişkili videoyu veya fotoğrafı Instagram’da gördüklerinde o ürünü satın alma eğilimlerinin arttığının altını çizerlen, % 40’ı da sıklıkla Instagram’da rastladığı ürünleri aldıklarını belirtiyor.
Bu kıymetli rakamlar, Instagram’da satış yapmanın ne kadar avantajlı bir durum olduğunu gösterse de bilindiği üzere Instagram, benzer başka ağlarda olduğu gibi bir bağlantıyla bir başka alana yönlendirme yapıp satış yapmanıza en ezından şimdilik izin vermiyor. Tüm stratejileri uygulamanın içinde tutmak.
Instagram’ın bazı coğrafyalar özel bu anlaşılı yaklaşımına rağmen, global hazır e-ticaret panelleriyle ve bunlara entegre gelen ödeme sistemleri üzerinden Instagram’da satış yapabilmek mümkün.
Ancak bu noktada karşınıza e-ticaret platformlarının yıllık paket ücretleri gibi engeller karşınıza çıkıyor. Yıllık 450 dolarla başlanan bir e-ticaret platformu üyeliğinde zaten ne kazanacağız (!) ki bir de bu platformlara ödeme yapacağız.
Yine burada ek bir bilgi paylaşalım; bazı platformların link üzerinden ödeme alma gönderme yöntemi, bir üstte kabaca özetlediğimiz bu tip engellerin etrafından dolaşıyor ve hazırladığınız ürün linklerini alıcı ile sosyal medyadan, DM'den veya kısa mesajlar aracılığıyla paylaşmanızı ve ödeme almanızı sağlıyor.
Eğer ürün veya hizmetlerinize güveniyorsanız link vasıtasıyla ödeme alma adımı sayesinde, bir websiteniz (e-ticaret platformunuz) olsmasa dahi, ister bireysel (şirket sahibi olmayan) ister kurumsal bir satıcı olarak, hiçbir derin teknik geliştirmeye ihtiyaç duymadan satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Böylesine bir senaryoda tek yapmanız gereken Instagram sayfanızdan satmak istediğiniz ürün veya vermek istediğiniz hizmetiniz için kaliteli bir bağlantı oluşturmak, bu linki alıcı kişi ile paylaşmak ve ister peşin ister taksitle satışınızı gerçekleştirmek.
Bir de atlamadan şu konuyu belirteyim, harcayacağınız bir pazarlama tutarı varsa; beğeni, takip vs gibi saçma sapan işlere harcamamanızı, bunu teklif edenlerle ilişkinizi kesmenizi ve pazarlamacıların baby-step olarak belirttiği adımlarla ilerlemenizi tavsiye ederim.
Parayla alınacak beğeni takip gibi işler metriklerinizin canına okuyacağından değerli öngörüler elde edemezsiniz, mavi tik benzeri güven verici unsurları ise almanız neredeyse imkansız hale gelir.
Belirleyeceğiniz bütçeleri mikro-influencer'lar (şimdilerin dijital bilirkişisi) ile kademeli artırarak harcamak ilk akla gelen seçenek. Burada seçiçi olmak, ilgili kişinin raporlamasında hassas olup olmayacağını sorgulamak gerekli.