Haber Siteleri için Yapılabilecek SEO Çalışmaları - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Haber Siteleri için Yapılabilecek SEO Çalışmaları


Kişisel veya kurumsal tüm web sitelerinde olduğu gibi haber siteleri de başta Google olmak üzere tüm arama motorlarında üst sıralarda olmayı hedefler, bunun için çalışmalar yapar. Site içi SEO teknikleri konusunda bazı bilgiler vermek, ceza almamak için önleyici bazı bilgileri paylaşmak isterim.


Evvela SEO çalışmalarını "haber siteleri için özel SEO çalışmaları" şeklinde ayırmak pek de doğru olmaz. Bir haber sitesine sahipseniz veya yöneticisiyseniz, SEO kadar önemli olan; Google News, Yandex News gibi haber dizinlerine girebilme hedefi olmalıdır. Zira News kaydına sahip haber sitelerinin rakiplerine oranla en az yüzde 40 oranında trafik artışına sahip olacağı bilinir. 


haber siteleri için seo







Bu yönde çalışmalar yapmak istiyorsanız; profesyonel ve detaylı bir künye sayfası oluşturmalı, site haritası ayarlarını yapmalı, sabit sayfalarınızı güçlendirmeli, kaliteli görsellerle kaliteli bir mizanpaja sahip olmalı ve spam tetikleyicilerle ilerlememelisiniz. 


Google; yayın politikalarını ihlal eden tüm siteler gibi haber sitelerine de kimi zaman ceza verebilmektedir. Büyük bir web sitesine sahipseniz yani Hürriyet ve Milliyet gibi, bu cezaları almanız zordur zira arada büyük para trafikleri ve reklam ticareti söz konusudur. Orta ölçekli ve küçük bir haber sitesine sahipseniz jet hızında engelleneceğinize emin olabilirsiniz.


Manuel spam, katma değeri düşük, kalitesiz ve kullanıcıya değer ve bilgi katmayan, kopyalanmış içerik ve sığ sayfalar gibi sebepler yüzünden ceza almanız olasıdır. Ajanslardan aldığınız haberleri de birebir kullanmamalısınız.


Haber sitesi SEO







Haber Siteleri için Yapılacak SEO Çalışmaları:


Öncelikle paylaştığınız ve zamanladığınız tüm içerik, video ve makalelerin haber değeri taşıdığına emin olmalısınız. Dizi bölümleri ve fragmanları, popüler magazin figürleri ve sadece trafik çekmek için kurgulanmış haberlerle (!) ilerlememelisiniz. 


Tanıtım yazısı ve ücretli bağlantı satışı yapmamaya özen gösterin. Tanıtım yazısı paylaşacaksanız öylesine başarılı olsun ki tanıtım yazısı tadı vermesin. Röportaj ve benzeri, okuyuculara değer katacak içerikler oluşturmaya ve paylaşmaya özen gösterin.


Yerel haberler dikkat çekicidir. Orta ölçekli bir haber sitesine sahipseniz bölgenize hitap eden yerel haberler oluşturabilirsiniz. Araştırma, özel haberler ve analizler hatta infografikler dikkat çeker. 


Milliyet, Hürriyet, Ensonhaber benzeri büyük haber sitelerinin spam yollara sapması sizi de aynı teknikten faydalanmaya itmesin. Büyük haber sitelerinin de ceza alabileceğini daha önce gördük. Ceza almasalar bile otorite olmalarının avantajını kullanıyorlar yukarıda belirtmiştim.


Videolarınızın ekran görüntüsü ile arama sonuçlarında çıkmasını sağlayabilecek rich snippet özelliğini kullanarak, kullanmayan haberci rakiplerinizden bir adım öne çıkabilirsiniz.


Google anahtar kelime aracı ve Semrush gibi popüler arayüzleri kullanarak hedef kitlenize hitap edebilecek arama sonuçlarını kategori haline getirip haber sitenizde yayınlayabilirsiniz. SEMRUSH pahalı bir araç olsa da son derece faydalıdır. Abone olmanızı öneririm.


seo works for websites




Günümüzde trafiğin çoğu mobilden geldiği için mobil uyumlu bir haber sitesine sahip olmanız kritik önem taşır. Site tasarımlarınız; patlamalı çatlamalı, pop-up'lı reklamı boğucu olmasın. Böyle berbat haber siteleri (!) gördüğüm zaman anında kapatıyorum! Emin olun benim gibi de çok insan var.


Haberin ilk paragrafın ve sonları kelimelerle doldurma gibi SPAM tekniklere asla bulaşmayın! Tasarımınızın ergonomik ve gözü yormayan bir şekilde kurgulanmasına dikkat edin! 65 yaşında bir kişiye de 14 yaşında birine de hitap edebiliyor musunuz?


Dünyanın her yerinden ziyaretçileriniz olabilir. Siteniz hızlı mı? Gerekirse CDN kullanabilirsiniz böylelikle görselleriniz başta olmak üzere web siteleriniz hızlanabilir. Kullanacağınız görselleri optimize edin! Görsel büyüklüklerinin 40 ila 85 KB'ı geçmemesine dikkat edin!


Site içi SEO hatalarınızı araştırın. Kırık linkler gereksiz yönlendirmeler olmasın! Başlıklarınız ve açıklamalarınız; benzersiz, dikkat çekici ve tıklamaya teşvik edici olsun. Kritik nokta budur!

Yorumlarınız Değerlidir