Haber Sitesi Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Haber Sitesi Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler


Haber sitesi kurmak için son derece elverişli (!) bir ortam ve coğrafyada olduğumuzu söylersek sanırım abartmış olmayız zira gündem o kadar hızlı değişiyor ki tek yapmanız gereken bilgisayarınızın başına geçmek, çayınızı kahvenizi almak ve düzenli olarak yazmak olacak.

Elbette; sıfırdan bir haber sitesi nasıl kurulur? İyi bir haber sitesi nasıl yönetilir? gibi sorularınız olacaktır. Sürecin artılarını ve eksilerini A'dan Z'ye sizler için derledik.

Haber sitesi kurmak; genci emeklisi çoğu internet girişimcisi için son derece kolay ve basit bir işmiş gibi görünür. Samimi olmak gerekirse internet haberciliği öyle kolay ve bir veya bir kaç kişinin salına salına yapabileceği bir iş değildir.

Türkiye'de haber sitesi kurmak


Öncelikle yaptığınız işin bir hukuksal sorumluluğu ve bağlayıcılığı olacağını, gerektiğinde hukuki destek almanızın gerekebileceğini bilmelisiniz. Çoğumuz; "Ben de haber yazabilirim" diye düşünse de işin o kadar kolay olmadığını içine girince daha iyi anlarsınız. 

Çoğu zaman yorgunluktan, çoğu zaman da basit bir e-posta'yı atlayabilecek yoğunlukta ve yetersizlilikte olabileceğimizden, tekzip ve içerik kaldırma taleplerini atlayabiliyoruz. Ya da küçük bir işletmeysek, bu iş için görevlendirdiğimiz kişi görmezden gelebiliyor. Ne kadar basit olabilir ki dediğiniz bu basit işi şimdi aklıma gelen geçen küçük bir olayla örneklendireyim. 

Bundan 10-11 yıl evvel; CHP vekili Muharrem İnce ile alakalı bir yazıyı web sitemizde alıntılamıştık. Üstelik bir haber sitesi vs de değil ki gerektiğinde kıvıralım. Hakaret hiç değildi. Sıralama yakalamış olduğundan avukatının da dikkatini çekti ve bize ihtarname yolladı. 

Elbette polemiğe girmedik ve kaldırdık. Böyle durumlarda evvela kaldırmanızı rica ediyorlar. İşin içine iktidarlar girdiğinde ise daha agresif hukuki süreçler yaşanabiliyor.

haber sitesi kurmak kaç para


Gazetecilik etik kuralları içinde ilgili içeriği ve haberi kaldırabilir veya arkasında durarak kora kor çatışabilirsiniz tercih sizin. Demek istediğim şudur; "Dijital haberciliğe meraklıysanız ve bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız ya kendinize büyük bir yatırımcı bulun ve arkanıza yaslanın ya da adliyelerde geçirebileceğiniz mesailere hazır olun. 

Akılda Kalıcı Bir Alan Adı Bulmalısınız!

Şimdilerde; içinde "haber" kelimesi geçen kısa ve akılda kalıcı tüm "COM" alan adlarının alındığını veya parsellendiğini görebilirsiniz. İşiniz zor ancak imkansız değil! NET ve ORG uzantılarıyla da ilerlemek mümkündür ancak ilk tercihiniz her zaman "com" olmalı!

Buldunuz diyelim, iş sadece almakla bitmiyor! Yatırımınızın gücüne ve hedeflerinize göre NET ve ORG alan adlarını da almalısınız ki ilerleyen yıllarda ivmelenişinizi kıskanan kişi veya kurumlar klon siteler oluşturup kendilerince size rakip olmaya yeltenmesin! 

2020'nin Temmuz ayı itibariyle yukarıda özetlediğimiz bakiyeleri önemsemeyecek kişi veya kurumların ödemesi gereken KDV dahil tutar ise aşağıdaki gibidir:

haber sitesi alan adı bulmak


Bu senaryoda da görebileceğiniz üzere "vurucuhaber.com" alan adının müsaitliği mevcut. Yani bu yazıyı okuduğunuz esnada yine bir başkası tarafından alınmamışsa, herhangi bir servis sağlayıcıya gidip dakikalar içinde alabilirsiniz. 

Neden beş yıl alıyoruz ki diye de sorabilirsiniz! Google başta olmak üzere arama motorlarına "spam işler yerine geleceğe yatırım yaptığınızı" göstermek zorundasınız. Üstelik süreli almak oldukça hesaplıdır. Devam edelim;

Haber Sitesi için En Uygun Yazılım

Hızlı ve güvenli bir internet sitesi, kullanıcının tekrar gelme olasılığını tetikleyen önemli etmenlerdendir. Girişimciler bir haber sitesi kurmaya karar verdiğinde, umumiyetle çok büyük bütçelere yahut yatırımcı desteğine sahip olmadıklarından WordPress gibi hazır CMS'lerin temalarını tercih ediyorlar. Normal web siteleri için dahi durum bundan çok farklı olmuyor. 

Kimse burun kıvırmasın; Beyaz Saray'ın GOV uzantılı resmi internet sitesi WordPress altyapısıyla ilerlemektedir. Dünya'da kalburüstü bir çok kurum veya firmanın yine WordPress kullandığına tanık oluyoruz. Elbette "al ve kur" yerine optimize edilmesi hayati önem taşır. 

WordPress'le ilerlersiniz dahi tam zamanlı yazılım bir ekibi istihdam etmeniz ve kullanıcı dostu temalarınızı düzenli olarak güçlendirmeniz şarttır. Trafik arttıkça siteniz ağırlaşabilir, çeşitli saldırılara maruz kalabilir, anlık sorunlar yaşanabilir veya öngörülemez sorunlarla karşılaşabilirsiniz!

ücretsiz haber sitesi kurmak
Haber Siteleri için SEO Çalışmaları

Haber siteleri; zengin içerik siteleri olduğu için başta Google olmak üzere tüm arama motorlarına uygun bir biçimde optimize edilmeli. Ürettiğiniz makale ve haberlerin sıralamada yükselmesini sağlamak ve sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilmek için "içerik bazlı" arama motoru optimizasyonu göz ardı etmemek gerekiyor. Elbette bu da müstakil bir ekip işi.

Ekibiniz Yeterli mi?

Haber sitesi kurmak istiyorum diyen bir yatırımcıya kabaca şu soru sorulabilir; "ne üzerine?" Zira onlarca ana ve alt kategoriye sahip, 7/24 anlık güncellenmesi gereken kalburüstü bir haber sitesini faaliyete geçirip pastadan pay kapmayı hayal edebiliyorsanız, herhalde yüzlerce bin TL'lik yıllık bütçeleri de çekinmeden ayırabileceksiniz demektir tebrikler!

Her dakika flaş gelişmelerin yaşanabileceği Türkiye gibi ülkelerde her kategori için uzman bir editörün olması gerekir. Örneğin spor ya da tarım haberi yazan bir kişinin terminolojiye ve hassasiyetlere hakim olması elzemdir. 

haber sitesi teması
Gündemin dakika dakika takip edilmesi, haberlerin atlanmadan hızlı ve tarafsız bir şekilde ulaştırılması, SEO kurallarına uygun, okuyucusunun ilgisini çekecek, hassasiyetleri gözetecek özgün içerikler oluşturulabilmesi, ancak profesyonel ve motive edilmiş bir haber ekibi ile mümkündür. Motive derken üç otuz paraya yeni mezun doldurmayın adamların hakkını verin demek istiyorum!

Özgün Habercilik Yapabilecek misiniz?

Son derece pahalı olabilen ajans abonelikleri haber sitelerinin olmazsa olmaz yapı taşları. Her internet sitesinde olduğu gibi haber sitelerinde de "içerik elimiz ayağımızdır." Bir haber sitesini diğerlerinden ayıran şeyse atlatma haberleri, röportajları ve kaliteli içeriğidir. Kopyala-yapıştır habercilik yaparak sadece kendinizi kandırır, paranızı da bile isteye çöpe atarsınız.

haber siteleri
Google News Kaydı

Google’ın bir hizmeti olan Google News platformu, organik trafik çekebilmek için en önemli platformlardandır. Bir sitenin Google News’e kabul edilebilmesi için, mutlaka haber sitesi olması gerekir. Haber akışı sağlıklı ve kuvvetli, Google’ın kriterlerini karşılayan kullanıcı dostu siteler, üyelik için Google'a başvurabilir. Google News için en önemli kural ise, esasen her web sitesinde olması gerektiği gibi özgün içeriklere sahip olmaktır.
Doktorlar, memurlar, futbolseverler, üniversite öğrencileri ve çiftçiler; dar odaklı haber sitesi kurmak isteyenlerin hedef kitlesi olabilir.
Sonuç

Haber sitesi kurmak için dev bütçeler ayırmak ve ciddi yatırımlar yapmak zorunda değilsiniz. Haber sitesi; kavram olarak korkutucu ve genele seslenir ancak spor sitesi ile hacmi biraz daha daraltabiliriz, bu da karmaşık geldiyse futbol takımlarına özel haber sitesi kavramıyla küçülmek mümkündür.

2 yorum

  1. Yeni başlayacak arkadaşlara çok güzel bir rehber olmuş. Bu rehber sayesinde ilk adım tamamlanmış oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınızı için teşekkür eder, tüm takipçi ve sevenlerimize bol hit ve bol kazanç dilerim.

      Sil