Haber Sitesi Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Haber Sitesi Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler


Bir kaç hevesli gencin bir araya geldiği, ücretsiz bir tema ve paylaşımlı hosting ile "haber sitesi kurma" hedefini gerçekleştirdiği parasız yatırımsız bir senaryo ile ilerleyelim. 

Haber sitesi; onlarca kategori ve alt kategoriye sahip olması gereken derin bir yapı. 7/24 çalışmalı, görev paylaşımını dikkatle belirlemelisiniz. Hastayım, çalışmak istemiyorum, tatile gideceğim, üşendim, içimden gelmedi gibi bahanelere sığınamazsınız. Elbette bir kaç heyecanlı gencin süreci ilerlettiğini düşünerek kurguladım.

Haber siteleri için ajanslara abone olmalısınız. Ajans abonelikleri pahalıdır. Büyük haber sitelerinden kopyala & yapıştır ya da re-write yapamaz, görsellerini içeriklerini izinsiz kullanamazsınız. Sıkıcı başladık ve sıkıcı ilerliyoruz ancak durum budur. 

Keza hukuki prosedürler can sıkıcıdır. E-posta adresinize gelen bir "içerik kaldırma" talebini görmezseniz kendinizi mahkeme koridorlarında bulabilirsiniz. Ben haber sitelerini "ısınmak için sobada para yakmak" olarak tanımlıyorum. İzah edeyim;

Paylaşımlı hosting'lerle ilerleyemezsiniz; C Class IP; akılda kalıcı bir alan adı, reklam bütçeleri, ofis ve SGK giderleri, ulaşım vs binbir kalem söz konusudur. Listeyi uzatabilirdim ancak demorilize olmanızı da istemem. 

Haber sitesi kurmak; ister yerel veya ulusal çerçevede düşünülsün ciddi bir istihdamı ve kapsamlı ve derin ön analizleri gerektirir. Çoğu zaman dakika dakika güncellenmesi şart onlarca alt kategori ile hakkıyla baş edebilmek için alanında tecrübeli, objektif habercilik yapabilecek profesyonellerle çalışmalısınız. Bu işi home office yapabilmek tam anlamıyla hayalciliktir.

Atlatma haberler, özgün kaliteli röportajlar ve dikkat çekici görsellerle beslemediğiniz müddetçe; bir haber sitesini sıfırdan güçlü rakiplerin arasından kurtarmak hedef kitleye ulaştırabilmek imkansızdır. Daha sosyal medya ve reklam harcamalarına tam olarak girmedim dikkat ederseniz.

İşimiz akşam 18:00'de kapıyı kapatıp çıkabileceğimiz bir rahatlığa sahip değildir. Gündüz ve gece editörleri, ofis giderleri, lisanslı yazılımlar; tanıtım-reklam ücretleri ise haber sitesi kurmak isteyenlerin gözünü korkutabilecek diğer sabit maliyetlerden. 

Bu bedelleri göze alsanız dahi yatırımınızın geri dönüşü için aylar boyunca bekleyebilirsiniz. Takdir edersiniz ki yüzbinlerce indekslenmiş sayfaya sahip; Hürriyet, Milliyet, Sabah, AA vb siteleri kendinize rakip olarak belirleyemezsiniz.

Devasa ve detaylı bir haber sitesi kurmak istemiyoruz. Futbol haber sitesi, yahut memurlar veya emekliler için daha dar kapsamlı bir site düşünüyoruz derseniz maliyetler nispeten düşebilir. Kar zarar paylaşımı üzerinden iş ortaklığını kabul edebilecek birkaç kişi ile haber sitesini idare etmek nispeten daha kolay ancak kesinlikle risklidir. 

İlk aylarda "OK bende hallederiz" diyerek 3-4 gün sonra çekip gidenlere fazlaca rastlandığından buradaki temel kriteriniz “iş disiplinine” sahip uzman kişileri istihdam edebilmek olmalıdır. 

Haberleri kendiniz yazmayı göze alabilirseniz ajans maliyetlerinden de bir yere kadar kurtulabilirsiniz ancak görsel kullanımına dikkat etmekte yarar var.

  • Haber sitesi hedef kitlenizi belirlediniz mi?
  • Akılda kalıcı ve sorunsuz bir alan adı bulabildiniz mi?
  • Haber sitesi yazılımı için tercih ettiğiniz altyapı güvenli mi?
  • Profesyonel bir logo ve mizanpaja sahip misiniz?
  • Ajans aboneliği için bir bütçeniz nedir?
  • Sabit bir ofis (haber merkezi) ve iletişim hattına sahip misiniz?
  • Sosyal medya hesaplarınız ile etkileşim sürekli mi?
  • Editör kadrosu yeterli mi? Türkçeyi düzgün kullanabiliyorlar mı?
  • Temel habercilik kurallarından haberdar mıyız?
  • Tanıtım bütçeniz ne kadar?
  • SEO konusunda bilgili miyiz? IT ekibiniz var mı?
  • Reklamlarla boğulmayan temiz sayfalar sunabilir misiniz?
  • Özgün haber kaynaklarına sahip misiniz?
  • Spot, uygun görsel seçimi ve kurgusu konusunda bilgili miyiz?
  • Marka olmayı hedeflerken kaynak belirtebiliyor musunuz?
  • Sık güncellenen, beklentileri karşılayan ciddi bir site miyiz?
  • Google News uyumlu bir altyapıya sahip misiniz?
  • Habercilik ve gazetecilik deneyiminiz ne ölçüde?
  • Taklitten uzak ve mali olarak güçlü müsünüz?
  • Özgün görsel ve saha haberleri kullanıp röportajlar yapabilir misiniz?



İstikrar ve kalite vadettiğinizi, yüzlerce orta ölçekli haber sitesi arasından sıyrılarak ilerlediğinizi varsayalım. Alacağınız reklamlar karşılığında fatura kesmeniz gerekebileceğinden en azından bir şahıs şirketi kurmanız gerekebilir. Gelişmeye paralel hukuki sorumluluklar doğabileceğinden detaylı KÜNYE belirlemeli ve tekzip vs gibi işlerle muhatap olabilecek bir yazı işleri müdürü tanımlamalısınız.

Yine de profesyonel haber sitesi kurmak konusunda ücrete tabi profesyonel danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız medyabudur@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Tüm bilgi ve deneyimlerimizle yanınızda olacağımıza inanabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir