KOSGEB belirlenen sektörlere yatırım yapmak isteyen kadın girişimcilere 2021 itibariyle 60.000 TL'ye kadar "geri ödemesiz" hibe desteği veriyor. Destek, işgücünü ve istihdamı arttırmak için özellikle kadınlar için son derece avantajlı ödeme şartlarına sahip; engelli, şehit ve gazi yakınlarına da avantajlı kredi imkanları sağlanıyor.
Destekten faydalanmak isteyen firmaların resmi web sitesindeki KOSGEB Veri Tabanına kayıt olması ve KOSGEB Müdürlüğü'ne düşündüğü iş planı ve ilgili belgeler ile birlikte şahsen başvuru yapması gerekiyor. İleri girişimci desteği kapsamında ise kadınların 370 bin TL'ye kadar kredi alması yine mümkün.
KOSGEB hibe desteği nasıl alınır?
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne kaydolup 70 saatlik dersleri tamamlayan 18 yaşını aşmış bir girişimci, bir yandan firmasının kurulum işlemlerini tamamlarken, diğer yandan da KOSGEB jürisine sunacağı iş planı hazırlıyor. Herhangi bir işletmeye ortak olmamanız ve sahibi olmamanız, son bir yılda şirket açılışı kapanışı yapmamanız şart.
Jüri projenizi beğendi ve 3 yıl faaliyette bulunacağınıza ikna oldu diyelim tebrikler! 50 bin TL’lik hibe ve 100 bin TL’lik kredi almaya hak kazandınız. Bu paranın 2 bin TL’si firmanızın kuruluş giderleri için, 18 bin TL’si 2 yıllık süresince alacağınız makine, teçhizat vs. donanım için; kalan 30 bin TL’si de kira ve eleman giderleri için veriliyor. Öyle, gariban karımın üzerinden kredi aldırayım üstüne yatayım çakallıklar engellenmek isteniyor özetle.
Kosgeb destekleri epey sektöre yapılıyor ancak özellikle kadınlar için kuaförlük, güzellik salonu faaliyetleri, danışmanlık, fuar organizasyonları ve yeme içme alanları öne çıkıyor. Gerekli bilgileri resmi siteden alabilirsiniz. Çok fazla doküman olduğu için bir bakıma özetlemek istedik.
- KOSGEB Resmi Web Sitesi
- Kadın Destek Uygulaması (KADES)
- Türkiye İş Bankası Kadın Girişimci Desteği
- Garanti Bankası Kadın Girişimci Desteği
- Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı
- Türkiye Kadın Girişimciler Derneği