İnternet sitelerinde zaman zaman çıkan reklam modellerini özetlemek, bazı terimlerin üzerinden kısca geçmek isteriz.
Interstitial Nedir?
Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde sayfayı tamamen ve hayvani bir biçimde kaplayan can sıkıcı reklam modeline verilen isimdir. Bu reklamlar sabit imajlar, devasa banner'lar ve videolarla kurgulanabilir. Kolayca kapatılabileceği iddia etseler de "hayatın sırrını da verse" bu reklam modeliyle ilerleyen bir web sitesini ziyaret etmem!
Pageskin Nedir?
Giydirme olarak karşımıza çıkan bu modelde sağ ve sol sidebar'da ve hatta en tepede bulunan arka plana eklenen ve biz sayfayı scrol ettikçe yani kaydırdıkça bıkıp usanmadan bizimle kalan bir tanıtım şeklidir. Bahis sitelerinde sıkça karşımıza çıkar dersek tanıdık gelecektir.
Pop-Up Nedir?
Bilmeyen yok gibidir. Pat diye bir anda belirir; bir yerlere tıklamanızı, form doldurmanızı, mail grubuna abone olmanızı isteyen patlangaçlardır. Bir kelime ya da görsel içine gizlenmiş halleri de vardır. Bazı sayfalarda da "en sağ alt köşede" yine bir anda karşımıza çıkıverir.
Native Reklam Modeli Nedir?
Native advertising denen ifadeyi "doğal reklam" olarak toparlayabiliriz. Native reklamlar yukarıda saydığımız arkadaşlar gibi takipçileri rahatsız etmez. İçeriğin biçimine uyum sağlayan yapısıyla kullanıcı için rahatsız edici olmayan bir nevi gizlenmiş bir reklam modelidir.
Native reklamlar; blog yazısı, video, liste veya makale, test & anket, infografik, hikaye ve benzeri formatlarda hazırlanabilir. Reklam havasından uzaktır ama özünde reklamdır.
E-Posta veya Mailing Tanıtımları
Mailing olarak da bildiğimiz bu reklam modelinde sağdan soldan veri toplamadan tamamen izinli bir şekilde ilerlenmesi en sağlıklı yol olacaktır. Spam yani istenmeyen e-posta olarak adlandırılmaması için kullanıcıdan izin almanız en uygunu. En basit haliyle bir blog siteniz vardır ve yazılarınızı takip etmek isteyen takipçileriniz için "kaydol butonu" üzerinden ilerlersiniz.
Rollover Reklamlar Nedir?
Mouse ile üzerine geldiğimiz zaman aşağıya doğru açılan reklam türüdür. Ecnebi web siteleri bu reklam modelini pek bir severler. Ülkemizde ise zaman zaman haber sitelerinde karşımıza çıkar. Bunun Expandable da denen farklı yönlere açılan bir versiyonu da vardır.
Video Reklamları Nedir?
Videoların sağında solunda ortasında karşımıza çıkan reklam modeline YouTube'da rastlayabiliriz.
Son olarak dijital reklam terimlerine de kısaca göz atalım.
Dijital reklamda tıklama başına yapılan ödemeye CPC (Cost Per Click), 1000 kez görüntülenmesi karşılığında ödenen ücrete CPM (Cost Per Mille), yönlendirme başına yapılan ödeme yöntemine, CPL (Cost Per Lead) denir.
Son olarak sunulan ürüne tıklama yapan kullanıcıların, görüntüleme yapanlara oranı CTR (Click Through Rate)'dir. Bu orana; toplam tıklamayı toplam görüntülenmeye bölerek ulaşılır.